Сензационната световна новина тези дни трябвше да бъде как българският

...
Сензационната световна новина тези дни трябвше да бъде как българският
Коментари Харесай

Радев срещу руския патриарх – една руска инсталация

Сензационната международна вест тези дни трябвше да бъде по какъв начин българският президент Румен Радев е изгонил съветския патриарх Кирил от президентството. Но Радев пропусна и тази опция да изкрещи, че е президент на България, а не апаратура на Москва.

Вместо международна сензация, последва гузно безмълвие. Големите медии, изключително малките екрани, мълчат по-силно, като че ли руснакът е бил и в техните редакции. Вместо блестяща презентация на българското достолепие, очевидци сме на невиждан срам.

Ако Илияна Йотова не целуна ръка на патриарх Неофит при полагане на клетвата като вице президент, само че падна в краката на съветския патриарх, е смешно и тъжно, то държанието на Радев на срещата с  Кирил наподобява позорно.

Нямаше и да разберем какво се е случило. След срещата президентството разгласява една неугледна дописка, от която трябваше да разберем какъв брой се обичат и почитат двамата.Но когато уеб сайтът на Руската православна черква излъчи назидателната сказка на Кирил за историята и признателността на българите, потропвайки по масата против Радев, спохожда ни унижението, на което сме подложени в наличието на един безгласен президент.

Ако наблюдавете наглото държание на Кирил и интерпретациите му на историята, мисълта е единствено една – очаквате всеки миг Румен Радев да стане от масата и да каже на госта си, че диалогът е завършил  и, в случай че обича, да напусне постройката. Дори да му предложи помощта си със здрав генералски шут по стълбите. Колкото и да е червен, тогава бих си споделил, че това е моят президент, на българите лидер.

Нищо сходно. Пропуснахме историческа опция. “Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, само че побързаха да се отдръпват преди отговора на президента “, дават отговор от президентството. А къде е тяхната камера да забележим " смелостта “ на президента ни.

" Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата националност.  Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна таман на Русия “, дал отговор Радев.  Невороятна храброст!

" Президентът Радев сподели още, че е бил впечатлен от тезата за “силата на мълчанието " в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и сподели “Добре, дано прелистим тази страница ".

E, прелистихме и тази страница. Всичко става по-ясно. С съветския патриарх  Радев се държа като съветска апаратура. Сякаш споделяше на Кирил: Не ми се карай толкоз, нали вие ме инсталирахте тук.

Радев е наясно какво му се случи, нали минава за образован мъж. И най-малкото отклоняване от " Плана Решетников “ е неприемливо безчинство. Кирил се държа като един от началниците на Радев, а президентът като схватлив на рецензия, в случай че идва от работодателите му. Колко е невероятно е да ускори съветския патриарх по стълбите! А и не стана ясно дали въобще му желае.

Президентът трябваше да показва още по-голяма " храброст “. Да предложи честванията за 3 март да са на Червения площад и той да е постоянен участник в тях.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР