Сензационната новина за биологичен орган, отгледан в тялото на лабораторен

...
Сензационната новина за биологичен орган, отгледан в тялото на лабораторен
Коментари Харесай

Ще бъде ли възможно да се създадат човешки органи в тялото на животни?

Сензационната вест за биологичен орган, отгледан в тялото на лабораторен плъх, и сполучливата му трансплантация в тялото на мишка, обиколи целия свят. Учените се радват: резултатите от опита са толкоз обещаващи, че е време да се приказва за пробив в региона на биоинженерните технологии.

Хиляди, съществено заболели хора по света към този момент имат действителен късмет да реализират нов живот. Експериментът за трансплантация на органи е извършен от японски учени. Това е първият сполучливо приключен опит в света с присъединяване на лабораторни гризачи – мишки и плъхове. Не е изненадващо, че всички международни медии разпространиха новината. За първи път същинският орган на животно от един тип е отгледан в тялото на напълно друго животно и се е върнал в „ родния “ организъм.

Учените са взели като основа индуцирани стволови кафези на здрава мишка и са ги сложили в тялото на плъх, т.е. животно от различен биологичен тип, и са получили необикновен резултат. Изследователите съумяват да спасят панкреаса и сполучливо да трансплантират този значим орган в тялото на мишката.

Най-изненадващо е, че трансплантацията на органи е от огромно практическо значение. Мишката претърпява трансплантация напълно умерено, а панкреасът се възприема без проблеми и стартира да действа в „ естествен режим “. Това не е ли мотив за оптимизъм?

Кога ще бъдат трансплантирани органи? Разбира се, има значим колорит: плъховете и мишките са родственици и по тази причина техните биологични цикли са доста близки. Например, интервалът на вътрематочно развиване при тези гризачи се разграничава единствено с няколко дни, т.е. процесът на развиване на ембриона е съвсем еднакъв. Възможно е това да е обяснението на обстоятелството, че непознатият орган не е отритнат.

Факт е, че учените от дълго време търсят метод да отглеждат най-важните органи на човешкото тяло в тялото на животни. Досега изборът е паднал върху прасетата, защото ембрионът на тези животни е доста сходен на този на индивида, а физиологията е сходна.

Но тук идва неприятната вест: до момента опитите за развъждане на човешки трансплантируем орган са се провалили. Проблемът с отхвърлянето на тези органи от човешкото тяло към момента не е решен. Затова е прекомерно рано да се приказва за ферми за развъждане на аварийно сърце.

Трансплантацията на миши органи, отглеждани в тялото на плъхове, даде нов подтик на научните проучвания в региона на биотехнологията. Разбира се, процесите на ембрионално развиване при хора и свине не се разграничават с по няколко дни, а с 5 месеца. Но се появи главното решение на казуса.

Най-поразително е, че трансплантацията на панкреаса в тялото на мишката не води до образуването на раков израстък. Именно онкологичните процеси са повода учените употребяват стволови кафези. Така че, шансът за човечеството наподобява напълно действителен.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР