Над 7 000 подписа са събрани от туристи, с които

...
Над 7 000 подписа са събрани от туристи, с които
Коментари Харесай

БТС си иска хижа Македония обратно

Над 7 000 подписа са събрани от туристи, с които се поддържат начинания, свързани с хижа " Македония " , заяви Българският туристически съюз (БТС)ББТВ.

Инициативите са хижите " Македония " и " Чакалица " да бъдат върнати за стопанисване на БТС, откакто преди няколко години регионалната администрация издава акт за държавна благосъстоятелност за хижите " Македония " и " Чакалица " на името на Национален парк " Рила " , като пред БТС и туристическо сдружение " Айгидик " - Благоевград, това бе показано просто като една условност. Н о няколко години по-късно от парк Рила взеха решение да разгласят конкурс за нов собственик на хижа " Македония ".

На 14 юни ръководителят на съюза Венцислав Венев е внесъл тези 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерски съвет.

Хижа " Македония " е сторена 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от разнообразни общественици и други благодетели и с доста непринуден труд от туристи. Винаги се е стопанисвала от БТС посредством локалното туристическо сдружение, като в архива на Български туристически съюз се пазят доста документи, доказващи това. Множество поправки и усъвършенствания са направени в хижата точно от БТС и от Търговско дружество " Айгидик ", а не от Държавата или Национален парк " Рила ", а в този момент неизвестно за какво се взема решение Национален парк " Рила " да си присвои хижата, да я отдава чартърен и като цяло да се занимава с една несвойствена за националния парк активност, написа още Българският туристически съюз.

Следни са предложенията на гражданските начинания:
Деактуване на хижите " Македония " и " Чакалица " и прекъсване и отменяне на състезанието. Извършване на нужните законови промени, с цел да може хижите да бъдат актувани на туристическото съдружие.  БТС: Правят се опити за приватизация на хижи
БТС: Правят се опити за приватизация на хижи

Над 300 обекта са откраднати за 30 години, съгласно Венцислав Венев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР