Сенаторът от САЩ Марко Рубио поиска администрацията на Тръмп да

...
Сенаторът от САЩ Марко Рубио поиска администрацията на Тръмп да
Коментари Харесай

NY Times:Сенатор иска блокиране на сделката за бТВ

Сенаторът от Съединени американски щати Марко Рубио изиска администрацията на Тръмп да преразгледа последствията за националната сигурност от плануваната продажба на мажоритарния дял на AT&T Inc на Централноевропейската медийна група (CME) на конгломерата PPF Group, благосъстоятелност на чех, оповестява New York Times.

Рубио, който ръководи комисията за Китай в Конгреса, написа, че за чешката компания има данни, че играе ролята на „ подставено лице на Китай в Чешката република “ и добави, че телекомуникационните компании, благосъстоятелност на PPF работят с Huawei Technologies Co за развиване на 5G мрежи.

CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки до публика от близо 97 милиона души и има някои от най-гледаните стратегии за вести в Централна и Източна Европа, сподели Рубио. Сенаторът също по този начин е член сенатските комисии по външни връзки и разузнаване.

От AT&T не разясниха позицията на сенатора.

Изявление по случая на PPF гласи, че наподобява Рубио разчита на "невярна информация " от чешки политик и оспорва неговата характерност на пазара на CME. Компанията съобщи, че единствено е наследила технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor предходната година.

„ PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви скрити претекстове. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата нужна информация “, обявиха от компанията и прибавиха, че търсят контакт със сенатора.

Рубио съобщи, че дъщерното сдружение на PPF - Home Credit, е наело компания за връзки с обществеността, чиято цел е „ да манипулира удобно чешкото публично мнение по отношение на Китай. Тази работа включваше шпиониране на чешки политици, прилепяне на медиите да отдръпват новинарски публикации, сериозни към Китай, и основаване на нов мозъчен концерн - Sinoskop, който да наема предубедени анализатори, които да повлияят на публичния спор “.

Той изиска от комисията по задгранични вложения в Съединените щати да преразгледа договорката, тъй като „ подкопава ползите на националната сигурност на Съединени американски щати, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР