Сенатът на САЩ потвърди номинацията за поста председател на американската

...
Сенатът на САЩ потвърди номинацията за поста председател на американската
Коментари Харесай

Революция във Фед - Лиза Кук е първата чернокожа жена-председател

Сенатът на Съединени американски щати удостовери номинацията за поста ръководител на американската централна банка - Федералния запас (УФР, Фед) на Лиза Кук, която става първата чернокожа жена на този пост, макар съпротивата на републиканците, съобщи Франс прес.

Сенаторите гласоподаваха с 51 гласа " за " и 50 " срещу " кандидатката, определена от президента Джо Байдън, като за реализиране на болшинство оказа помощ гласът на вицепрезидента Камала Харис.

Байдън прикани Сената във вторник да утвърди номинацията му, защото Фед се стреми да се бори с инфлацията.  " Никога няма да се въвличам в работата на Фед ", сподели още Байдън. " Фед би трябвало да си свърши работата и ще си свърши работата, уверен съм. "  

Номинацията срещна мощна опозиция. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл даже упрекна Лиза Кук, че е прокарала " тайни теории " към расизма и полицията.

Лиза Кук е била в екипа от стопански съветници в Белия дом по времето на Барак Обама, само че също и в преходния екип на Джо Байдън.

Според нейните поддръжници, тя ще способства за нова вероятност за могъщия Федерален запас.

Лиза Кук е учител по стопанска система и интернационалните връзки в Държавния университет в Мичиган и е посветила огромна част от проучванията си на непроучвания до тогава стопански отпечатък на дискриминирането върху индустриалния потенциал на най-голямата стопанска система в света. Има тапия по стопанска система от Оксфордския университет и докторска степен от Калифорнийския университет в Бъркли. Говори пет езика, измежду които френски и съветски. Работила е и за възобновяване на Руанда след геноцида от 1994 година

Отраснала е в югоизточния щат Джорджия, където членовете на фамилията й се борели срещу сегрегацията, а борецът за цивилен права на чернокожите Мартин Лутър Кинг бил фамилен другар. Била е едно от първите чернокожи деца, записани в държавно учебно заведение и цялостен живот е събаряла расови бариери.

В родното й място, вместо да бъде позволен достъпът на чернокожи до публичните басейни, те били разрушени, което е дало мотив на специалистката по стопанска система да изследва последствията от тази дискриминация, която по думите й е забавила развиването на цялото общество, освен това на директните жертви на несправедливостта.

Председателят на Фед Джером Пауъл сега е краткотрайно изпълняващ длъжността след края на мандата му през февруари. Той беше утвърден за това от банковата комисия на Сената с съвсем единомислещо гласоподаване през март.

Гуверньорът на Фед Лаел Брейнард беше одобрен преди две седмици за авторитетния пост на заместник-председател на Фед с 52 на 43 гласа, напомни dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР