Сенатът на САЩ одобри резолюция, ратифицираща протоколите за присъединяване на

...
Сенатът на САЩ одобри резолюция, ратифицираща протоколите за присъединяване на
Коментари Харесай

Американският сенат взе кардинално решение за бъдещето на НАТО

Сенатът на Съединени американски щати утвърди резолюция, ратифицираща протоколите за присъединение на Финландия и Швеция в НАТО след историческото решение на тези две страни да се откажат от неутралитета си заради съветската инвазия в Украйна, съобщи Франс прес.

Горната камара в Конгреса удостовери резолюцията с голямо болшинство при гласуването й от сенаторите от двете партии - с 95 гласа "за " против един "против ". За приемането на текста беше належащо той да бъде подсилен от минимум две трети от гласувалите.

Правителството на Байдън поддържаше горещо тази ратификация, чиято цел е да показва непоклатимостта на Алианса пред експанзионизма на Русия.

В Съединени американски щати само Сенатът има право да ратифицира интернационалните съглашения.

Руският президент Владимир "Путин се опита да употребява войната в Украйна, с цел да раздели Запада. Вместо това днешното гласоподаване демонстрира, че Алиансът е по-силен от всеки път ", съобщи водачът на демократичното болшинство в Сената Чък Шумър малко преди гласуването.

Вчера протоколите за присъединение на двете скандинавски страни към НАТО бяха утвърдени от парламентите на Франция и Италия.

Заедно със Съединени американски щати страните, утвърдили бъдещото участие на Финландия и Швеция в Алианса, стават 23 от общо 30. За да влязат в действие протоколите за присъединение, те би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни, членуващи в пакта.

Ставайки част от организацията, двете страни ще могат да се употребяват от член 5 от Северноатлантическия контракт. Той планува взаимен отговор при положение на нахлуване против един от членовете на Алианса.

На вчерашните дебатите сенаторите отхвърлиха корекция, която имаше за цел да резервира правото на американския Конгрес да разгласи война при задействане на член 5.

Членството на Швеция и Финландия обаче към момента не е обезпечено, той като Турция заплашва да "замрази " процеса, обвинявайки двете скандинавски страни в благоразположеност към Кюрдската работническа партия (ПКК) и съдружниците й, считани от Анкара за терористични организации.

Турция, която блокира влизането на двете страни в НАТО от май, подписа с тях през юни меморандум за съгласие, обвързвайки участието с битката им против кюрдските придвижвания и поддръжниците им на тяхна територия. В края на юли обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган още веднъж заплаши да блокира процеса, обвинявайки по-конкретно Швеция, че не е "поела своя дял " от битката против тероризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР