Сенатът готви отмяна на Раздел 230, който освобождава компанията от

...
Сенатът готви отмяна на Раздел 230, който освобождава компанията от
Коментари Харесай

Facebook остана сам в битката с US сенаторите

Сенатът готви анулация на " Раздел 230 ", който освобождава компанията от наказателни и цивилен каузи



Поредният скандал, който се развихри около най-популярната обществена мрежа, към този момент се обрисува и като най-сериозният освен за компанията на Марк Зукърбърг, само че и за всички други сходни платформи. Това стана откакто Сенатът в Съединени американски щати към този момент приказва за анулация на " Раздел 230 ", който освобождаваше фирмите от наказателни и цивилен каузи.

Разкритията от по този начин наречените документи " Фейсбук Papers " за следващ път вкараха в дневния ред освен зад океана, само че и в целия свят бизнес модела, който обществената мрежа развива. В началото на седмицата стана ясно, че най-популярната платформа в интернет изцяло съзнателно е подхранва речта на омразата, насилието и разпространяването на подправени вести. От документите стана ясно, че управлението на компанията на Зукърбърк не е в положение да смъкна и предотврати публикуването на рисково наличие.

Разследването се базира на сведенията от Франсис Хаугън, която е работила като продуктов управител в обществената мрежа. Само в границите на няколко дни тя даде показания както пред Сената в Съединени американски щати, по този начин и пред парламентарната комисия във Англия, която дава отговор за регулациите на обществените мрежи. Според Хаугън управлението на Фейсбук е знаело за тези проблеми от дълго време, само че съзнателно ги е пренебрегвало в името на това потребителите да прекарват повече време в уеб страницата и по този начин компанията да натрупа повече доходи от рекламодателите.

Проблемите за Зукърбърг обаче се задълбочиха още повече в края на седмицата, когато представители на други три от най-големите онлайн платформи -TikTok, Snapchat и YouTube, са били питани от американските сенатори за логаритмите, които те употребяват в уеб страниците си. По време на траялия над 4 часа разпит представителите на фирмите са се разграничили от Фейсбук и методите, които платформата употребява, с цел да " държи " потребителите допустимо най-дълго в нея.

Най-категорични са били представителите на Snapchat, които непосредствено са декларирали, че техният модел за селектиране на наличие към потребителите е граден по изцяло противопоставен модел на Фейсбук. Въпреки това сенатор Ричард Блументал отвърна с аргумента, че " да бъдеш по-различен от Фейсбук, не значи автоматизирано, че си по-добър ". Според него казусът е явен - огромните обществени мрежи основават големи проблеми, които рефлектират в действителния свят, с цел да вършат повече пари.

Популярната измежду младежите сред 12 и 18 години платформа TikTok пък е изправен пред други съществени обвинявания, съгласно които логаритъмът, който употребяват, промотира измежду младежите и подрастващите рискови смешки и провокации. Според отчетите, показани в Сената, за последните 2 години най-малко 200 младежи единствено в Съединени американски щати са починали, а десетки други са били ранени, пробвайки се да имитират известни провокации и клипове. Въпреки това, един от основните ръководители на TikTok Майкъл Бекерман продължи да упорства, че компанията му не би трябвало да бъде слагана в една категория с Фейсбук.

Ситуацията за обществените мрежи наподобява, че ще става все по-сериозна, откакто сенатори и от демократите, и от републиканците оповестиха, че ще стартират дружно работа по съществени промени в известния " Раздел 230 ". Той пази платформите и ги защищава от каквато и да е била правосъдна отговорност за наличието, което те управляват. Така на процедура се изключва опцията и за цивилен каузи от околните на потърпевши.

Изпълнитeлният дирeктoр нa Фейсбук Мaрк Зукърбърг oтхвърли за следващ път всички обвинявания. Той настоя в отворено писмо, че компанията му непрекъснато наема нови чиновници, които дa гaрaнтирaт cпoкoйcтвиeтo нa пoтрeбитeлитe. Само часове след отговора на Зукърбърг „ The Wall Street Journal “ разгласява документи от Франсис Хаугън, които обобщават изследване за вътрешно прилагане на дъщерната компания на Фейсбук - Instagram. Те са показвали, че приложението има директна роля върху влошаващото се психологичното здраве на младите девойките по целия свят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР