Семейният автомобил Fiat Tipo прилича на един от онези по-малки

...
Семейният автомобил Fiat Tipo прилича на един от онези по-малки
Коментари Харесай

Fiat Tipo. Бърза обезценка. Дълга гаранция

Семейният автомобил Fiat Tipo наподобява на един от тези по-малки братя и сестри, които непрекъснато са в сянката на по-успешния си по-голям брат или сестра.

Въпреки че е удобен, добре оборудван и наличен хечбек с пет порти, Tipo не може да се мери с известността на по-модерния, по-интелигентен за Instagram Fiat 500. Докато 500 слага модата преди всичко, мощната страна на Tipo обичайно е съотношението цена-качество. 

Fiat дава обичайно количество общоприетоо съоръжение даже за най-базовата версия, в това число 7,0-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система, DAB радио и Bluetooth. Последният фейслифт значи, че в този момент има и рационално количество общоприетоо съоръжение за сигурност.

Новият FIAT TIPO е оборудван с бензинов турбо мотор, който генерира мощ 100 конски сили и оптимален въртящ миг 190 Нм още от 1500 оборота. Този мотор подхожда съвършено на фамилния автомобил, като в същото време пести горивото в резервоара. Другият избор за задвижване е дизелов елемент с мощ 130 кс. и оптимален въртящ миг от 320 Нм при 1500 об/мин.

Равнищата на съоръжение са три: Tipo, City Life и Life. Най-достъпното Типо стартира ор края на 34-те хиляди лв., най-скъпото стартира от 46 хиляди и малко. Разходът в разбъркан цикъл при бензина варира към 5 литра на 100 км, а при дизела малко над 4 литра на 100. Това са ориентировъчни данни. По време на проби се вижда, че формалните данни са постижими при спокоен педал, непрекъснат режим на работа, изключително при дизела. 

Ако Tipo желае да се причисли към редиците на най-хубавите фамилни коли, би трябвало да си свърши работата. Всъщност, той ще би трябвало да се изправи в директен конфликт с Dacia Sandero, Ford Focus, Kia Ceed, Vauxhall Astra и VW Golf.

Впечатления от шофирането

Дизеловият мотор е съвършен за хората, които ще употребяват автомобила за дълги пътувания. Особено в случай че сте фамилни и не ви се състезава и надлежно не ви се слага на карта живота на вашите близки и дечица. Работата на със скоростния лост е една концепция гумена и непрецизна, само че мъчно можем да чакаме в този калс, пък и през 2023-а някаква по-различна обстановка.

Бензиновият елемент е една концепция по-жив и радушен, само че няма по какъв начин да стигне въртящия миг на дизела. С него би трябвало да се работи по-усилено, като в това време бензинът получава и петстепенна кутия на фона на шестстепенната при дизела. Странно решение, само че това е действителността.

Ако желаете фамилен автомобил, който е занимателен за шофиране в завои, по-добре погледнете към Focus. Tipo се оправя добре с наклоняването на каросерията, само че не реагира толкоз бързо на подаваните сигнали и не е толкоз податлив да трансформира посоката на придвижване. Това се дължи най-много на кормилното ръководство – то е задоволително точно, с цел да можете решително да насочвате автомобила в завоите, само че не има непосредствеността, която получавате при Focus или Kia Ceed.

Fiat ви предлага два режима на шофиране – естествен и градски. В естествен режим кормилното ръководство се връща с готовност в позиция за придвижване напряко, за разлика от по-плавния VW Golf. City понижава този резултат, като прави ръководството по-леко, което оказва помощ и при паркиране.

Tipo не се отличава с изключително мека возия, а при ниски скорости се движи доста по-нервно по дупки и неравности, в сравнение с Vauxhall Astra или Golf. Когато скоростта се усили, чувството е много неспокойно.

При скорост от 110 – 115 км/ч се усеща прекомерно мощен звук от вятъра към колоните на предното стъкло, само че генерално моторите не са изключително шумни, когато не ги “натискате ”.

Интериор

В горната част на арматурното табло на Fiat Tipo има дребна линия от мека на досег пластмаса, само че съвсем всичко останало е покрито с твърда пластмаса със странна текстура. Някои от бутоните и превключвателите също изглеждат  нискокачествени. Това е изцяло задоволително, когато Tipo има по-ниски и по-евтини равнища на съоръжение.

Удобството в Tipo е задоволително елементарно с помощта на многото настройки на кормилото и седалката на лидера. Върховото съоръжение Life прибавя регулируема лумбална опора.

Видимостта начело е добра, само че дебелите задни колони и дребният заден екран лимитират гледката над раменете. Това прави паркирането на заден ход малко мъчно, а датчиците за паркиране не се оферират за никое равнище на съоръжение. За благополучие, в случай че изберете тапицерията Cross, ще получите камера за заден ход, която ще ви помогне.

И двете равнища на съоръжение се оферират с LED дневни светлини, само че не можете да имате Tipo с напълно LED фарове, а единствено с халогенни. Това е малко разочароващо, като се има поради, че Full LED фаровете са общоприети за доста съперници на фамилните коли, в това число Ford Focus.

Независимо от степента на съоръжение получавате DAB радио и Bluetooth връзка, както и 7,0-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система с вградена сателитна навигация от Garmin. Освен това получавате Android Auto и Apple CarPlay, тъй че можете да употребявате приложенията на телефона си (Google Maps, Spotify и т.н.) непосредствено през екрана.

Екранът на инфоразвлекателната система е инсталиран високо на арматурното табло, тъй че не е належащо да отклонявате погледа си от пътя, с цел да го видите. Той обаче може да реагира постепенно, а някои от иконите на менютата са дребни и мъчно се избират по време на шофиране. Много противници имат по-големи екрани. Например, някои модели на Kia Ceed имат 10,25-инчов екран.

Практично ли е Tipo-то?

Въпреки че в някои области не може да се конкурира, Fiat Tipo е най-малко впечатляващо необятен от вътрешната страна. Отпред има задоволително място за главата и краката на хората с растеж над метър и осемдесет, а даже в случай че лидерът е много снажен, възрастен с сходен растеж ще се настани до него задоволително елементарно, без да се търкат раменете. 

Мястото за краката откъм гърба също е обичайно за стандартите на фамилните коли, което ви дава задоволително пространство, с цел да се настаните комфортно по време на дълго пътешестване. Въпреки това, в случай че приятелите ви са с изключително дълги крайници, коства си да имате поради, че Skoda Octavia и Vauxhall Astra оферират още повече място за коленете. 

За страдание, високите метър и осемдесет ще открият, че пространството за глава откъм гърба на Tipo не е задоволително. То е още по-неблагоприятно за индивида по средата, защото седалката е леко повдигната, а това се усложнява от неуместната облегалка. 

Получавате по-голям багажник, в сравнение с в множеството фамилни коли – в това число Ford Focus, Astra и VW Golf – само че в Octavia ще поберете още повече багаж. Fiat не ви дава пригодим по височина под на багажника в нито една версия на Tipo, а когато сгънете (разделените в 60/40) задни седалки, това оставя дразнеща стъпка в пода на разширения багажник.

Стандартно съоръжение


И при най-базовото ниво на съоръжение получавате: старт/стоп система, hill holder: Система за надзор при тръгване по надолнище, TPMS (Tire Pressure Monitoring System): Система за мониторинг на налягането в гумите, ограничител на скоростта, Система за различаване на пътните знаци, ISA (Intelligent Speed Assist) – Система, която разрешава на лидера с едно придвижване да зададе ограничаване на скоростта до това засечено от системата за различаване на пътните знаци, LAS Система за поддържане на пътната лента, 1CQ Система за мониторинг на вниманието на лидера, въздушни възглавници за лидера и за пасажера до лидера, странични въздушни възглавници за отбрана на тялото за предните места, въздушни възглавници вид “завеса ” за отбрана на главите за предните и задните места, a второто ниво на съоръжение идват общоприетоо неща като Apple CarPlay & Android Auto свързване на мобилни телефони, ACC (Adaptive cruise control) – Система за поддържане на заложена скорост и поддържане на отдалеченост по отношение на автомобила начело, самостоятелна спешна спирачка

Заключителни слова

Като покупка Fiat Tipo наподобява малко скъпо, като даже най-ниското ниво на съоръжение Garmin коства повече от началните версии на Ford Focus, Vauxhall Astra и VW Golf. Tipo се предлага с обичайно количество общоприетоо съоръжение, само че за същите пари можете да се сдобиете с най-високия клас Kia Ceed GT-Line S с доста повече съоръжение.

Нещата се утежняват, когато погледнете обезценяването. Виждате, че съвсем всички противници ще губят цената си по-бавно в продължение на три години. Това е неприятна вест, в случай че желаете да продадете автомобила след този интервал.

Поне хибридният мотор би трябвало да се оправи добре с намаляването на настоящите разноски. Официално, той обезпечава По-малко от 4,5 л/100 км разход. Водачите на служебни коли ще харесат обстоятелството, че приличните излъчвания на CO2 ще поддържат техните заплащания за компенсации в натура също лимитирани.

Можете да избирате единствено сред две равнища на съоръжение: Garmin и Cross. По-евтиното от двете, Garmin, се предлага със 17-инчови алуминиеви джанти, круиз надзор, електрически регулируеми и размразяващи се странични огледала и целия набор от информационно-развлекателни системи. Получавате и смарт часовник Garmin, който можете да свържете с автомобила си.

Другата опция е да преминете към съоръжение Cross. Тя не коства доста повече от Garmin, само че получавате много в допълнение съоръжение. То включва автоматизирани чистачки, адаптивен круиз надзор, автоматизирани дълги светлини, камера за назад виждане и регулируема лумбална конфигурация. Тя е единствено малко по-скъпа и съгласно нас това е версията, която би трябвало да изберете.

Що се отнася до сигурността, Tipo не е тестван от специалистите на Euro NCAP от 2016 година насам и четиризвездният му рейтинг е изминал. Въпреки това е добре да се види, че автоматизираното спешно прекъсване (AEB), асистентът за поддържане на лентата и разпознаването на пътните знаци са част от общоприетото съоръжение. Fiat е добавил и централна задна облегалка за глава, която липсваше в по-старите версии, което прави автомобила по-безопасен за трети пасажер на задната седалка. 

Но какъв брой благонадежден ще бъде той? Макар да не разполагаме с данни за самия Tipo, Fiat като производител е включен в изследването за надеждността на колите през 2022 година Той съумя да се класира едвам на 30-то място от 32-те включени марки – разочароващ резултат, който го слага под всички негови съществени противници. 

В България, за разлика от други страни на континента Европа, имате опция за 7-годишна гаранция с безграничен пробег против в допълнение заплащане. Стандартно си получавате 3 години и 150 000 км пробег. Важно е да се означи, че 7-годишната гаранция се получава, като първо си вземете гаранция от третата до петата и послед от петата до седмата година. Около 2 хиляди лв. от горната страна е това.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР