Селища без ток и вода, затворени пътища и срутени подпорни

...
Селища без ток и вода, затворени пътища и срутени подпорни
Коментари Харесай

Селища в Смолянско още бедстват без ток и път

Селища без ток и вода, затворени пътища и срутени подпорни стени - такава е обстановката трети ден в цялата Смолянска област, където остава частичното бедствено състояние, съобщи Българска национална телевизия. Най-критично е в региона на Триград, където достъпът до четири обитаеми места е мощно усложнен поради затворен път. Багер, единствената тежка техника, която досега укрепваше подпорната стена, падна във водата. Багеристът е съумял да излезе от ледените води без съществени пострадвания. 

„ Гледаме багера вътре в реката паднал и викаме: " Веско, Веско ", и гледаме той целият се тресеше. Викам какво стана бе човек? Той не можеше да приказва, споделя за случилото се Венцислав Станоев.

Багеристът Веселин изясни: " Паднаха подпорните и аз долу в реката, това се случи. Подравнявах тук, запълвах дупката. Остана два самосвала да сложим и край и внезапно, то виж какво е. Изведнъж падна и това е. Счупих предното стъкло и излезнах ".

Преминаването по пътя остава извънредно рисково. Пропускат се единствено коли за спешна помощ и коли, които карат вода, храна и медикаменти.  " Няма да отлагаме, ще действаме, не мога да кажа сега по кое време ще бъде възобновен секторът. Това са стотина метра, които преди да го засипем едното платно напълно го нямаше, а към 20-30 метра цялото платно три дни го ремонтираме този сектор ", сподели Николай Юруков, зам. кмет на Девин.

Към момента вредите в общината се правят оценка за над 4 милиона лв. съобщи кметът на Девин Здравко Иванов. Ще се търсят способи да се подкрепят всички потърпевши.

Галина Александрова споделя: " Майка ми се обади вечерта в един и нещо и единствено сподели: Галя, давим се. Това ѝ бяха думите, просто повече аз нямах връзка с тях. Ходих пешком, пет-шест километра изпод, до момента в който се стигне до тук. Просто всичко, безусловно всичко е в кал, в тиня, вода, каквото можахме изчистихме, само че просто е невероятно. "

Елза Гогушева, гражданин на Триград, приканва: " Имаме потребност от материална помощ, ние би трябвало да си накупим имущество, зимата е, пращат ни самун вода, питат ни за от първа нужда продуктите. "

Ситуацията в Смолянска област се усложнява от падналия влажен сняг, който скъса електропроводи и остави десетки села без ток. Работят 40 спешни екипа на ЕВН.

В засегнатите региони от преваляванията и придошлите води вредите са огромни. Хората не престават да разчистват свлачища, наноси, инфраструктура, домове, скъсани водопроводи и прекратени пътища. Щетите към момента се пресмятат, само че са за милиони.

Бедствено е ситуацията в Смолян, Рудозем, Девин, Неделино и Борино, Благоевград, Симитли, Гърмен, Кресна и Петрич.

В община Гърмен най-тежка е обстановката в село Огняново, където трети ден няма питейна вода. В останалите седем села водоподаването отчасти е възобновено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР