Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже

...
Селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже
Коментари Харесай

Мирослав Живков: Очаква ни интересно европейско първенство по волейбол до 20 г.

Селекционерът на националния тим на България по волейбол за мъже под 20 години Мирослав Живков показа мнението си за жребия, който отборът ни изтегли за европейското състезание в Сърбия и Гърция (26 август – 7 септември).

Младите " лъвове " попаднаха в Група 2, която ще се организира в гръцкия град Арта. Освен домакина Гърция, дружно с нас са още Италия, Чехия, Словения, Испания, Израел и Шотландия.

" Това, което познавам от последните години и надпреварите, в които сме взели участие, в това число от международното състезание предходната година, всеки тим може да победи всеки. Отборите са извънредно изравнени. С доста близки спортно-технически причини, близки характерности. Мисля, че ни чака едно доста забавно състезание ", съобщи Живков пред формалния уебсайт на Българска федерация волейбол.



По правилник на европейското състезание за мъже под 20 годени (родени след 1 януари 2005 г.) вземат участие 16 тима, разграничени на две групи по 8. По право се класират двата домакина – Сърбия и Гърция, а останалите 14 тима добиват право на присъединяване след две квалификации (първата зонална). Българският състав завоюва квота още в първия си опит, откакто постигнахме три победи в квалификацията ни в Румъния през месец януари – над домакина, Черна гора и Турция.

" Ние имаме един добър тим. Ако бъдем здрави, създадем добра подготовка и всичко належащо като организация до шампионата, не би трябвало да имаме проблеми. Амбицията ми е да направи положително показване на Европейското и имам вяра на момчетата ", показа селекционерът.

От груповата фаза на ЕвроВолей 2024 се класират единствено първите два тима в крайното класиране на двете групи (по следните критерии: извоювани мачове, точки за класиране (*3-0 или 3-1 (3 точки), 3-2 (2 т.), 2-3 (1 т.), 1-3 или 0-3 (0 т.), коефициент/съотношение на съвпадане, коефициент/съотношение точки за мач, резултат от директния мач). Завършилите на първо и второ място в единия поток играят кръстосано в директна елиминация против другите два във втория поток.

" Имаме към този момент календар за подготовката, имаме планувани контроли и контракти мачове. Скоро ще обявим програмата ни ", уточни Живков.



Според Живков в нашата Група 2 има три-четири доста мощни състава. Един от любимците и като хазаин – е Гърция. Родните волейболисти ще се срещнат с гръцкия отбор на Балканското състезание за тази възраст (12-16 август), където сме в Група С и със Северна Македония. На европейското състезание пък ще се надигнем против Италия, който е притежател на купата от шампионата за мъже под 20 години пред 2022 година Сега " Скуадра " -та се класира като втория най-хубав във втората подготовка.

" Италия постоянно е любимец. На международното състезание направи единствено един слаб мач, който коства на отбора класиране в топ 4. Но това не би трябвало да ни заблуждава, че са слаби. На всеки тим може да се случи. При тях беше в директна елиминация. Квалификациите в този момент пък идват в сложен миг за всички тимове, тъй като във всяка страна вървят вътрешните шампионати, състезателите имат задължения с клубните си тимове и няма доста време да подготовка и обиграване с националните. Има доста справедливи аргументи освен Италия да не са безапелационни в резултатите си в този момент, само че и други от тимовете. Тези квалификации дават право на присъединяване, само че не са мерило и не са 100% справедливи. Пак ще повторя, че доста тимове са класни и положителни. Ние би трябвало да играем оптимално добре и във всяка среща да надграждаме спортно-техническата ни подготовка ", добави треньорът.

Една от изненадите в групата е тимът на Шотландия, който завоюва зоналната си подготовка с четири следващи победи и без загуба. Страната за първи път доближава до финалите на ЕвроВолей за възрастта.

" Не ги познаваме. В интервала на подготовката ни до Европейското ще имаме време за оптимално доста информация. Не мога да кажа нищо за тях през днешния ден ", уточни Живков.

Словения, сходно на нас, се класира като първи отбор от Група 2 на зоналната първа подготовка. Испания и Чехия трябваше да играят втора подготовка, където си осигуриха квота като вторите най-хубави в групите си. Израел го направи като водач в Група Е.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР