Секторът на информационните технологии у нас вижда по-светло бъдеще още

...
Секторът на информационните технологии у нас вижда по-светло бъдеще още
Коментари Харесай

IT секторът ще краде кадри от други бизнеси

Секторът на осведомителните технологии у нас вижда по-светло бъдеще още преди да е отминала епидемията от ковид, а по-късно - мощен подтик. IT браншът в този момент има интерес да взема хора даже и от браншове, спрели своята работа поради ковид, стана ясно на онлайн полемика, проведена от компания, която създава уеб решения, основани на WordPress, съобщи БНР.

Нищо няма да е както преди, споделя Евгени Йорданов, който работи в компания, разработваща програмен продукт за електронна търговия. Той дефинира Covid-ситуацията като „ black swan “ миг. „ Или „ черния лебед “, както се споделя. Такива са моменти като рецесията 2008-а година, които оказват помощ и рестартират по някакъв метод стопанската система и метода на мислене на хората. Да се замислят за това какво ни дава сега интернет. “

Само 6-7% от над 250-те хиляди регистрирани в Национална агенция за приходите и комерсиалния указател компании са цифрово показани, дава образец Йорданов. Процентът е доста по–голям в другите страни. Трябва да мислим за различни разновидности и способи да можем да вършим и бизнес и по време на тази рецесия, уверен е той.

Това е въпрос на нрав. Наличието на смарт телефон в ръка не ни прави цифрово общество, а просто ползватели, които дори не знаят по какъв начин да се възползват от обстановката, акцентира Евгени Йорданов и акцентира ситуацията в мощно дарения от рецесията туристически бранш.

„ Туризмът ни е извънредно, извънредно ретрограден бизнес, който не се обръща и не употребява в огромната си част и инструментариума, който му е - пръстите му на телефона, на ръката. Като Booking, като Airbnb, като други принадлежности или някакви други платформи. Тези принадлежности, огромна част от тях са международно налични, само че просто не се употребяват “, разяснява Йорданов.

Наложният платеж да вземем за пример допреди рецесията е бил главен метод на плащате. От началото на Covid-ситуацията има смяна, изяснява Евгени Йорданов.

„ Допреди рецесията сред 86 и 90% от транзакциите, протичащи се в България, се изпълняваха посредством така наречен натрапен платеж. В момента е намалял до едни 60%, долу-горе. Което е един фрапантен растеж в границите на един месец, с години се опитваме да го борим това нещо и да падне този натрапен платеж, тъй като наложният платеж е знак освен на невярата на българите в банковата система или в картите, само че и в същото време невярата в отсрещния човек, с който ти работиш, търговец, от който ти се опитваш да си купиш. Какво остава за по-иновативни неща! Не може с лека ръка просто ей по този начин да щракнем с пръсти и това да се промени от през днешния ден за на следващия ден. Този развой ще отнеме време. “

А когато това се случи, IT секторът би трябвало да е подготвен. Марио Пешев, който ръководи WordPress организация, счита настоящето време за идеално за започване на работа в IT бранша.

„ Виждам несъмнено доста повече търсене, което посочва две неща. Хора, работили в промишлености, които не залагат дотам на сигурност, а към този момент са изгубили работните си места и търсят по-активно работа. Същото нещо се отнася и за стажантите. Вече има малко по-малък избор тук-там, на които могат да започват работа. Както IT компаниите се приспособиха за негативно време в това да работят отдалечено, по този начин към този момент много повече и начинаещи, и по-опитни фрагменти знаят, че търсенето на работа отдалечено е по-очаквано и от двете страни, по-възможно е и са по-отворени да търсят работни благоприятни условия под една или друга форма в цялата страна. “

Герман Гачевски от 12 години има софтуерна компания. Сега може да си разреши да наеме повече хора даже и от други промишлености. Твърди, че това внася „ огромен нормалитет “ и приканва повече хора да се ориентират да наемат работещи от други промишлености.

„ Така че дано тези хора да не се обезкуражават. Преди 13 години първият чиновник, който наех, беше сезонен служащ - ски преподавател по Банско, избавител на плажа на българското Черноморие. Той продължава да бъде най-дълго задържалият се чиновник. “

Гачевски предвижда, че най-вече ще се търсят експерти по цифров маркетинт и мрежови експерти.

Вихрен Славчев, чиято компания се занимава с осведомителна сигурност, обработка на данни и облачни технологии, е уверен, че тясната специализация не прави работа. Търсят се мултифункционални чиновници.

„ Не е наложително постоянно да бъдат взаимозаменяеми, само че мултифункционални, т.е. един човек би трябвало да може да извършва няколко неща. Много тясната специализация може да докара до извънредно положителни резултати в една област, която, когато отпадне, към този момент нямаш какво да правиш. “

Работа за IT бранша постоянно ще има, изяснява Вихрен Славчев. Както учителите и медиците могат да се приспособяват към онлайн образование и телемедицината, по този начин и IT секторът може, добавя той.

„ В момента ще ти даде опция да видиш какъв брой пък от тези хора, които ще ти дойдат онлайн, внезапно ще се окажат доста способни. И ще можеш да работиш с тях, и все пак компанията да отделя по-малък запас. При състояние, че всичко сега става цифрово, и нашата промишленост ще би трябвало да бъде проводник на всички останали, които ще оперират. Особено пък за софтуерния отрасъл. При състояние, че опазване на здравето, търговия, обучение ще минат върху софтуерни артикули, работа за софтуеристи постоянно ще има “, разяснява Вихрен Славчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР