Сексистки пазар за булки и нереалистични представи за женската същност.

...
Сексистки пазар за булки и нереалистични представи за женската същност.
Коментари Харесай

Социалните мрежи гръмнаха след първия епизод на Ергенът

Сексистки пазар за булки и нереалистични показа за женската същина. Такива са единствено част от мненията в обществените мрежи за новото реалити шоу „ Ергенът “, което потегли в съботния праймтайм. Предаването не е първото по рода си в родния ефир, само че постоянно събира доста дюдюкания, рецензии и консервативни мъмрения. Всъщност какво толкоз? Предаване като предаване. Като не ти харесва, сменяш канала.

Е да, само че на гърба на това реалити има друго със същата стилистика – „ Един за различен ", където двойки потвърждават любовта си пред камерите. 

Та „ Ергенът “ се очакваше да е нещо друго. С доста засилена акция в романтика, страст и хармония се очакваше продукцията да е стилна наслада за очите. Поне такива бяха поръчките от първите реклами и изборът на облика на мулти-функти-мачо е удар в десятката. То модел, то състезател, то треньор, то звезда в поп-фолк клипове, пък и има вяра в любовта....

Но всякога, когато виждам реалити като безпристрастен фен, виждам по какъв начин в такива продукции има всичко, само че не и действителност. Всичко е режисирано, с избран надолнище, който радва феновете, а те са избран всеобщ таргет. Друг въпрос е безконечният метафизичен метод, който медиите от дълго време стопираха да съблюдават - каква е отговорността за възпитаването на всеобщия усет и до каква степен въздействат на културата? Защото, в случай че показваш на младите девойки, че да си хубава значи да имаш Х кубика силикон в устните и гърдите, екстеншъни, изкуствени нокти – то това ще се възприема като норма. Но от кое място да се научим на жанр, класа, полезности, като те към този момент девалвираха изцяло?

Нищо персонално, имаше и симпатични девойки, някои подчертаваха на високо IQ, само че си смъкнаха гащите още в първия епизод. А за други - предаването може да бъде совалака-изтребител към популярност, откакто с специалностите им със подозрителен темперамент като инфлуенЦърки и дизайнерки, не са успели? 

И преди да ме обвините, че съм цялостна пуританка, желая да поднеса откровеното си удивление на основния воин Виктор Стоянов. Той по този начин галантно устоява (засега) на набезите и провокациите на 20 броя заредени естрогенни експлозиви! Поне от първия епизод виждаме това, само че рекламите за идващия към този момент са подготвили бомбите – предизвикателни намеци сред участнички, хейт, неприятен език и неприятен усет.

Какво споделят обществените мрежи?

„ Форматът е подобен, че да предизвика сексистко отношение към участничките. Критичният интелектуален фен, подигравайки им се, не усеща по какъв начин е влезнал в клопката на сценаристите. Но за какво някои непринудено стават за срам? “, написа, Светла Енчева.

„ На мен ми е противна концепцията навалица дами да се състезават за вниманието на един мъж. Обаче съм прелестно сюрпризирана, че измежду участничките има естествени и още по-приятно сюрпризирана съм от държанието на ергена, който не демонтстрираше мачовщина в тази очебийно мачовска обстановка “, написа Цвета Брестничка.

„ Жените с класа не са забавни на мъжете, тъй като би трябвало да се потрудят, с цел да ги завоюват, а има толкоз лесни... “.

 

Така разяснява реалитито Боби Стойчева.

И преди да се загубим в хилядите мнения по тематиката, от медията считат, че подобен тв формат е доста значим за обществото, тъй като е представителна извадка и демонстрира доста от неприятните недостатъци на общуването през 21-и век. Какви са те, е друга тематика на диалог.

Какво споделя конкуренцията?

Реалити форматът " Ергенът " е франчайз артикул, въртян в целия свят при голям интерес и високи рейтинги. Но в 2022 г времевият слот в събота вечер е извънредно оспорван освен по родните  тв канали, а и с появяването на стрийминг платформите, които теглят от ден на ден от всеобщия фен. В конкуренцията на интернет и към този момент отпадащите ограничавания против Covid-19 и опция за излизане, се желае в действителност качествено наличие, което да задържи пред екраните. Дали това ще забележим в " Ергенът " или още веднъж същата претоплена балканска чорба, която към този момент въртяха по " Кой желае да се омъжи за милионер "? 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР