Сексът носи знайни и незнайни ползи. Благодарение на данните от

...
Сексът носи знайни и незнайни ползи. Благодарение на данните от
Коментари Харесай

Сексът стимулира растежа на мозъка?


Сексът носи знайни и незнайни изгоди. Благодарение на данните от изследване на Принстънския университет към този момент можем да прибавим още една към листата на знайните изгоди от секса . Според учените той подкрепя растежа на мозъка и развиването на мозъчните функционалности. Освен това поддържащите постоянен полов живот хора са по-малко податливи на паники и стрес.

Отдавна е потвърдено, че стресът и неприятните преживявания може да забавят растежа на нервните кафези в мозъка. Тези данни предизвикат учени от университета в Принстън, Съединени американски щати, да ревизират дали е правилно и противоположното, т.е. дали позитивните преживявания оказват директно удобно въздействие върху положението и активността на мозъка. И това се оказва неоспорим факт.

Учените регистрират, че любовните занимания и половото другарство подтикват пролиферацията на клетките в хипокампуса – мозъчната конструкция, ангажирана с паметта, чиито неврони са най-чувствителни към отрицателния резултат от напрежението и неприятните страсти. В допълнение се открива и построяването на по-ефективна мрежа за сигнализация сред тези неврони в мозъка. Така поддържането на деен полов живот подсигурява освен по-пълноценно развиване на мозъчните структури, само че и по-ефикасни връзки сред тях.

Позитивният резултат на секса върху положението и активността на мозъка се изяснява с хормоналните промени по време и след полово другарство. Учените откриват, че окситоцинът и другите хормони, отделяни по време на секс, от една страна потискат отрицателната роля на стресовите хормони върху мозъка, а от друга – упражняват пряк положителен резултат върху мозъчните неврони. Комбинираният резултат е причина по едно и също време за подсигуряване оптимално развъртян и оптимално работещ мозък. Счита се, че позитивният резултат е налице и при двата пола.

Свързани публикации.. Секс – еволюция или гражданска война? 1 Уморените май в действителност не могат да вършат секс, а и не трябва 0 Сексът лекува 13% от мъжете и 7% от дамите 0

Данните от изследването прибавят към досегашната информация за изгодите от секса за физическото и прочувственото здраве на индивида. Според учените тези данни може да послужат като основа, върху която да се обясни евентуалната роля на секса като средство за попречване и предварителна защита на избрани невродегенеративни процеси . Напълно допустимо е да се окаже, че сексът скоро ще бъде предписван като средство за профилактика и допълващо лекуване на разнообразни проблеми с паметта и когнитивните функционалности.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР