Сега в катедралата се чува само шумОрганът трябва да възвърне

...
Сега в катедралата се чува само шумОрганът трябва да възвърне
Коментари Харесай

Възстановяват уникалната акустика на Нотр Дам

Сега в катедралата се чува единствено звук

Органът би трябвало да възвърне звука си, съобщи експертката Милен Пардоен от Института за науките за индивида в Лион, която бе изпратена в " Нотр Дам ", с цел да възвърне акустиката в отчасти опожарената катедрала, съобщи Франс прес.

Както филтрираната от витражите светлина и особеният мирис на свещите, звуците в катедралата са част от нейната ДНК. Акустиката в сходна постройка зависи от архитектурата й, употребяваните за построяването й материали, мебелировката, както и от заобикалящата я градска среда. " Всяка черква или катедрала има своя неповторима звучност ", разясни Пардоен.

Например звукът от детайл от дърво е друг от този от детайл от камък. Тази неповторима композиция от звуци в " Нотр Дам " изчезна след пожара на 15 април. " Сега към този момент няма тон, а единствено външен звук, който прониква през появилите след пожара отвори в свода ", отбелязва експертката.

От първото си посещаване в опожарената катедрала през юли тя си спомня мириса на изгоряло дърво, разтопено олово и мощната слънчева светлина, която прониква през отворите в покрива и счупените витражи.

Пардоен е координатор на група експерти по звучност, чиято задача е 5-годишна. Целта им е да изберат най-хубавата тактика за реституция, с цел да може катедралата да възвърне първичната си звучност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР