Сега, след като избирателите си казаха думата, идва въпросът за

...
Сега, след като избирателите си казаха думата, идва въпросът за
Коментари Харесай

Кои са възможните съюзи в бъдещия европарламент

Сега, откакто гласоподавателите си споделиха думата, идва въпросът за построяването на обединения в Европейския парламент, където нито една група няма болшинство. Това слага Зелените и либералите към Макрон в мощна позиция, написа EurActiv, базирайки се на Ouest-France.

За пръв път от 1979 година консервативната Европейска национална партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д) няма да имат болшинство в Европейския парламент дружно.

Техните 180 и 146 места надлежно не им доближават за 376-те, които са нужни за болшинство. Затова ще би трябвало да градят съюзи, изключително с групата на либералите и демократите (АЛДЕ), която завоюва 109 места, и с Европейските зелени с 69 места. Кои са вероятните сюжет?

Много огромна коалиция

Ако ЕНП и С&Д имат съвсем 24 и 20 % от местата надлежно, една доста огромна коалиция с към 500 места (около 67%), включваща либералите и Зелените, ще подсигурява, че ще има болшинства без значение от законодателните текстове и съпротивата на някои национални делегации.

Коалиция с центристите

Социалдемократите и консерваторите не е наложително да се нуждаят от Зелените. Евентуален съюз със силите на Ги Верхофстад и Еманюел Макрон би направил допустимо постигането на комфортно болшинство с малко над 430 места (почти 58%).

Малка коалиция

ЕНП, С&Д и Зелените също е вероятен съюз, който би получил съвсем 400 места (малко над 52%). Това обаче би било едно нежно болшинство и е малко евентуално либералите центристи да бъдат отвън обединението.

Коалиция на малцинството

ЕНП и С&Д биха могли да се движат дружно, само че сходна догадка наподобява малко евентуална и заради идеологически аргументи, и тъй като двете групи означават дълготраен спад в поддръжката си.

Коалиция сред десните и националистите

Въпреки триумфите си евроскептичната група е надалеч от това да бъде болшинство. Разделени на три групи, евроскептиците може да не съумеят да образуват обединен съюз макар продължаващите опити на италианския вицепремиер Матео Салвини. Досега те имаха 20% от местата. Сегашните резултати им дават към 22.7%. Това се дължи на слабото им наличие в редица страни макар положителните резултати във Франция, Италия и Англия.

В съюз с ЕНП, където е партията на унгарския министър председател Виктор Орбан, консерватори и евроскептици биха могли да имат съвсем 47% от местата – 351.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (568)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР