Сега просто искам да я прегърна, без думи. Това заяви

...
Сега просто искам да я прегърна, без думи. Това заяви
Коментари Харесай

Бащата на Нургюл проговори. Кой откри Сияйната роза

" Сега просто желая да я прегърна, без думи ". Това съобщи в изявление за бТВ Илхан Салимов - бащата на Нургюл Салимова, която завоюва среброто на Световната купа по шахмат в Баку. Ден по-рано той изрично съобщи, че Сияйната роза ще продължи да играе за България.

" Винаги съм си мечтал, че ще стигне върха, аз знаех в себе си, че тя не отстъпва по нищо на съперничките ѝ. Първите ѝ думи след Баку бяха – „ Бях толкоз близо “. На нас ни остана единствено това да я подкрепим ", съобщи Салимов.
-->
" Мечтата ни постоянно е била да я забележим международна шампионка, непримиримост и гений вървят при нея ръка за ръка, тя е хем настойчиво, хем работливо дете, има заложба от Бога. Първите ѝ подготвителни партии бяха против по-големия ѝ братовчед, нямаше шампионати тогава ", спомня си Илхан.

" Като дребна беше непретенциозно, нормално дете, което си играе с кукли, по-късно обаче почна да се занимава съществено със шах. Първите стъпки – аз и дядо ѝ я научихме, за първи път Живко Жеков направи откритието – нейния треньор и управител. На един шампионат той видя, че тя играе добре и пита дали може да взе участие на републиканско в Слънчев бряг, където завоюва първото място изрично. Всички видяха тогава, че тя е гений ", споделя бащата на Нургюл.

" Още като дребна трябваше да остане съсредоточена на дъската, макар нежната си възраст тя имаше забележително хладнокръвие, с една дума се отличаваше. Нямаше доста време да играе с децата на открито, остана си съсредоточена, дори ми се коства, че може би не съумя напълно да изживее детството си. Беше първенец макар шахмата, пропускаше много уроци, само че се справяше добре ", продължи бащата на Салимова.

" Никога не бих й споделил да се откаже от шаха, в тежки моменти след тежки загуби си го е мислила, само че това е по-скоро прочувствено. През 2015 година, когато стана международна шампионка за девойки до 12 години, това беше огромно достижение за нас. Гледах всички партии с голямо неспокойствие, дори понякога си пиех по едно валидолче, тъй като е огромен стрес ", разяснява още Илхан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР