Седнете и вижте какво правим. Лесно е човек да се

...
Седнете и вижте какво правим. Лесно е човек да се
Коментари Харесай

Добре дошли във варненския "Український Дім"

" Седнете и вижте какво вършим. " Лесно е човек да се почувства непотребен в паниката в украинския дом (известен и като украинския културен център) във Варна - в него екип от украинци и българи събират дарения, храна и облекла за бежанците от войната, само че също по този начин работи и като информативен и логистичен център: в съответния ден, в който го посещаваме, те връчват възобновени паспорти на хора, които се намират на територията на България и са към този момент с изминал период на документите си. На опашката е момиче от Херсон, един от градовете, които пострадаха във войната.

Активистите в центъра са постоянно в контакт и с хората, които се намират по курортите наоколо до града, най-много в Златни пясъци. На минути от украинския дом е и бежанският център в Спортната зала.
Създаването на една общественост
Тази сила значително съживява тягостната улица " Търговска " в квартал " Чайка " - павилионът им е най-живото място по тази права на улицата, на която има опразнен пазар, изоставени видеотека, пекарна и детски стол, а част от пространствата, наподобява, са населявани от бездомни хора. Наоколо си контрастират строителството от времето на социализма с изникналите през последните 10 години здания в региона. По подигравка на ориста и на фона на все по-острите преоценки на руската история в близост са двата съществени паметника, които символизират тоталитарното минало - Пантеонът в Морската градина и Парк-паметникът на българо-съветската дружба до IV езикова гимназия. В тази атмосфера, в която ново и остаряло се сблъскват през няколко минути, деятелите са изненадващо проведени и положителни.
Украинският център във Варна се намира на ул. " Търговска ", пав. 118 Фотограф: Цветелина Белутова
" Този център е малко парче от нашата родна земя ", споделя Алина Орловска, родена в дребния град Фастов, наоколо до Киев. Тя живее във Варна със фамилията си от тъкмо 10 години. Има фамилен бизнес, по който работи от отдалеченост, само че всичко е на назад във времето след началото на съветската инвазия на 24 февруари. Тя е измежду главните и най-дейни фигури в украинския дом. " Срещнахме най-отзивчивите варненци - стотина души ми звъннаха единствено през първите дни, в този момент донорите са вероятно хиляди. Хората предлагаха празни къщи и апартамент, стаи, реакцията беше мигновена ", споделя Алина с възприятие на дълбока благодарност и напиращи сълзи. Един от българите в центъра споделя, че няма роднинска или по-особена връзка с Украйна, просто желае да оказва помощ.
В него работят най-вече украинци, които живеят във Варна, само че и също по този начин български доброволци Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Алина споделя, че първите, които са пристигнали в града, не са от най-засегнатите области, а тези, които са се страхували, че съветската войска може да настъпи към западната част. " Първа потегли уплашена Одеса. " Междувременно се пробва да е в контакт с роднините си в окупираните територии, които настойчиво не желаят да мигрират макар обстановката.

Орловска споделя, че събитията около Евромайдана и вълната от митинги против тогавашния прокремълски президент Виктор Янукович през 2013-2014 година са били катализатор са сплотяването на украинската общественост в града. Взаимопомощта става нужна и тъй като през 2015 година затваря порти украинското консулство във Варна. През 2017 година украинския дом отваря порти, а за финансирането му оказват помощ хора от общността.
Центърът е зает с набиране на облекла и хранителни артикули от първа нужда, логистична и осведомителна помощ Фотограф: Цветелина Белутова Приятелите стават деятели
До началото на войната пространството, в миналото сладкарница, се употребява за честване на празници, в него се социализират както украински, по този начин и българско-украински фамилии. Според Алина през последните няколко години към стотина души са дейните гости на центъра. В сегашните условия петдесет души работят на смени и на доброволчески начала, с цел да съумеят да оказват помощ на всички нуждаещи се. " Сега единствено мислим по какъв начин да оцелее нашият народ. Държавата може да не е подготвена с проект за реакция, само че ние нямаме различен избор, с изключение на да действаме. "
Фотограф: Цветелина Белутова
Когато приказваме, има към 60 хиляди бежанци в България, когато този текст е приключен, броят им е над 100 хиляди. По време на нашата среща те се оправят с всички логистични нужни, през май има изострен дефицит на бебешка храна, дамски хигиенични артикули, шампоани, сапуни, прахуляк за пране. В края на април бежанците в село Дуранкулак живеят в най-тежки условия, през май неналичията засягат всички. " Хората са доста, складовете са празни ", споделят от украинския дом.
Реклама
На фона на възходящите потребности, във Варна стартират да се появяват и начинания като, които доставят артикули и средства по бежанците, които са настанени в хотели из Северното Черноморие.

За Алина е мъчно да очертае някакъв сплотяващ облик на бедстващите украинци: те варират извънредно по възраст, специалности, потребности. " Но всеки втори ми споделя: " Искам у дома. "

Повече за украинския център във, на и.
Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР