Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и

...
Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и
Коментари Харесай

Колко е забранено свободното къмпингуване

Седнали на една маса двама министри и един вицепремиер и открили, че и това лято проблем на Черноморието остават... къмпингуващите.

Звучи като анекдот, само че в действителност е вест от началото на този летен сезон.

От две години министърът на туризма Николина Ангелкова повтаря непрекъснато, че свободното къмпингуване е неразрешено, аргументирайки се, че " законът ясно изброява кои действия са разрешени да се правят на територията на морския плаж. Всички останали действия, които не са категорично изброени, са неразрешени. "

На тъкмо противоположната позиция са природозащитни организации, които се базират на член 10а в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съгласно който " в зона " А " (100 м отвън териториите на обитаемоте места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове - бел.ред.) се позволява къмпингуването отвън категоризираните къмпинги при условия и по ред, избрани в Закона за туризма и характерните правила и нормативи, планувани в други закони ".

Преди две години точно ръководеното от Ангелкова министерство събра работна група, която трябваше да напише реда и изискванията за така наречен " свободно къмпингуване " като срещне всички заинтригувани страни. В последна сметка единодушие не беше реализирано и текстът по този начин и не е написан, заради което препратката към Закона за туризма на процедура е невалидна.

" Дневник " направи обзор на съществуващата законова уредба и потърси мнението на адвокати и представители на локалната власт за това дали и в какви случаи слагането на палатка или каравана отвън особено избраните за това места е разрешено и какви могат да бъдат следствията. Най-често вниманието се насочва към трите така наречен плажове за природосъобразен туризъм - Иракли, Карадере и Корал, само че разпоредбите важат за всички други места.

Разрешено или неразрешено

Юристите, с които редакцията беседва, разясниха, че свободното къмпингуване не може да бъде неразрешено, като се позоваха на член 10 на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и на член 35 от Конституцията, съгласно който " всеки има право свободно да избира своето местопребиваване, да се придвижва по територията на страната и да напуща нейните лимити. Това право може да се лимитира единствено със закон, за отбрана на националната сигурност, националното здраве и правата и свободите на други жители ". По думите им
таман правото на свободно напредване и обитаване е най-честото съображение съдът да анулира общинските наредби против преспиването навън.

Адвокат Свилен Овчаров - експерт по каузи, свързани с екологични тематики и един от създателите на доброволната експертна група " Зелените юристи ", разяснява, че неслучайно в текста на ЗУЧК се използва изразът " позволява къмпингуването ". Именно " свободното къмпингуване " се позволява, защото наредбата на закона прецизира черно-на-бяло: " отвън категоризираните къмпинги ", уточни той.

 Колко е неразрешено свободното къмпингуване
© Надежда Чипева, Капитал

Адвокатът обърна внимание и препратката към Закона за туризма. " При състояние, че в него няма нищо уредено по въпроса, тогава къмпингуването се реализира по демократичен режим, без регулация и без ограничавания, " счита той и прибавя, че в тази ситуация важи главен принцип на правото от римско време, одобрен и с редица решения на българския Конституционен съд: " Всичко, което не е неразрешено от закона, е разрешено. "

Палатка върху дюни

В закона няма планувано ограничаване за слагане на палатки върху дюни, нито пък за така наречен дейна плажна повърхност (заливаната от вълните през зимата и където се плажува действително лятото). Забрана обаче има, когато тези зони попадат под закрилата на Закона за предпазените територии. Те са уредени в проектите за ръководство на предпазените територии (или паркове като Природен парк Странджа), както и в заповедите за оповестяване на зоните от мрежата " Натура 2000 ".

Адвокатът Иван Велков, общински консултант в София от партия " Зелените ", разяснява, че е добре въпросът с дюните да бъде организиран в закон, тъй като към този момент се основават неприятни практики. За образец той уточни къмпинг " Градина ", където дюните последните години бяха изцяло заравнени и унищожени, с цел да се освободи място за заведения и няколко реда каравани.

Казус съставляват и дюните на екоплаж Корал - те и частните парцели зад тях сега не са предпазена територия по закон. Сдружение " Да запазим Корал " на два пъти изиска от екоминистерството да възвърне предпазената територия " Блатно кокиче на плажа Корал ", която бе анулирана през 2004 година от министъра в кабинета " Сакскобугготски " Долорес Арсенова, само че до момента това не е станало.

Общините и палатките

Законът за устройство за Черноморието дава опция на общините да контролират свободното къмпингуване - това става посредством издадени от тях наредби за публичния ред, в които се показва при какви условия къде може да се поставят палатки, кемпери и каравани и това автоматизирано трансформира слагането им другаде в нарушаване.

Почти никоя морска община обаче не е описала характерни правила по въпроса, твърди юрист Свилен Овчаров. По думите му липсват и обособени наредби за нощуване или къмпингуване, каквито законите за локалната власт и за туризма плануват. Липсата на регулация, считат адвокати, прави свободното къмпингуване позволено без ограничавания.

Засега наподобява, че единствената ефикасна уредба е в община Шабла, която още преди три години дефинира съответни терени за бивакуване и по този начин ограничи разпъването на палатки отвън извън тях. На терените общината е осигурила контейнери за отпадък, тоалетни и табели и се грижи за тях. Срещу това събира такса по 2 лева дневно за 10 кв.м. Позицията на локалната власт е, че би трябвало да се търсят гъвкави решения, а не да се постановат непостижимо високи санкции.

В множеството случаи общините практикуват противоположния метод - пробват се да не разрешават къмпингуването . Наредбите, които издават, обаче са подзаконови актове и не могат да опонират на закона, по тази причина " падат " в съда, изясни Иван Велков.

Преди години затова неправителствена организация " Да спасим Иракли " завоюва дело против община Несебър , която забраняваше палатките на едноименния плаж. Сходен е казусът на Карадере, където опитът на община Бяла да одобри разпоредба приключи с крах, защото възбраните бяха анулирани от съда като нарушаващи Конституцията. В решението си съдът се базира на правото на свободното напредване: " Общинските и държавните парцели следва по Конституция и по закон да бъдат налични за всяко лице, намиращо се на територията на Република България като жител, като посетител или под друга даваща му право на престояване правна форма, и тези права не могат и не следва да бъдат ограничавани по какъвто и да е метод с изключение на във връзка отбрана на значими държавни или публични ползи по отношение на използването, стопанисването и опазването на съответен обект или територия ".

 Колко е неразрешено свободното къмпингуване
© "Да запазим Корал "

И тази година най-сериозни несъгласия сред локалната власт и свободно къмпингуващите се обрисуват на плажа Корал. Георги Лапчев, кметът на община Царево , в която попада плажът, стартира инспекции за нелегално сложени каравани и палатки още преди началото на сезона и даде обещание те да продължат цяло лято.

Той се базира на локалната разпоредба за запазване на публичния ред, в която с текст от 2016 година е въведен позволителен режим за слагане на палатка или каравана отвън регламентираните къмпинги. Желаещите да разпънат на плажа би трябвало да получат позволение от основния проектант на общината.

Формално общината съблюдава условието на закона, като урежда изискванията за къмпингуване. Според Иван Велков обаче текстът е незаконосъобразен, тъй като не е известно дали позволение ще бъде получено. По думите му това е тип ограничаване на разрешено от закона " свободно къмппингуване ". Наредбата е атакувана пред съда.

" Дневник " изпрати писмени въпроси до кмета на Царево, с цел да обясни кое постанова условието за позволение от основният проектант и дали се плануват промени в уредбата на този въпрос. В телефонен диалог на 16 юли Георги Лапчев изясни, че няма желание да дава отговор на запитването или да разяснява тематиката.

 Къмпингуващите на Корал към този момент носят тениски с цитата от закона за свободното къмпингуване
© "Да запазим Корал "

Къмпингуващите на Корал към този момент носят тениски с цитата от закона за свободното къмпингуване

Е, в този момент ще се глобяваме

Общината или полицията нямат право да издават акт за нелегално къмпингуване единствено по себе си, разясниха адвокати. Може обаче да се сформират за замърсяване, палене на огън, повдигане на звук и други Това става въз основа отново на наредбата за публичния ред, като Министерство на вътрешните работи има обвързване да оказва подпомагане на администрацията при използването й. Общинските управляващи и полицията могат да сформират актове само въз основа на наредбата, където следва да бъде разказан и размерът на наказването. Няма ли разпоредба, няма и наказване: " Няма глоба, в случай че не е планувана в закон ", базира се още веднъж на римското право Свилен Овчаров.

Миналата година общината и локалната полиция направи голям брой инспекции на къмпингуващите на " Корал ". Преди две години всеобщи инспекции имаше по цялото северно и южно черноморие. Нито една от тях обаче не установи основни нарушавания. Тъй като нямат право да санкционират поради разпънатите палатки, проверяващите намираха други учредения за сформиране на акт, измежду които и за непозволено паркиране или прилагане на ток.

Възражение против нелегално формиран акт може да се подаде в тридневен период, като процедурата е същата, както при обжалване на издадените от " Пътна полиция " актове по Закона за придвижване по пътищата. " Във интерес на жителите е да подпишат акта и да си вземат копие. Отказът да се подпише акт е безразсъдно деяние, тъй като ви лишава от опция да се отбраните в бъдеще ", акцентира юрист Овчаров.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Забраната за къмпингуване (40)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР