Седмица след провалените преговори за нормализиране на ситуацията в Кипър,

...
Седмица след провалените преговори за нормализиране на ситуацията в Кипър,
Коментари Харесай

Кипър и Турция в нов спор за газовите залежи край острова

Седмица след провалените договаряния за нормализиране на обстановката в Кипър, напрежението сред Анкара и Никозия пораства.

[dw.com] Още по тематиката
С разочароващия неуспех на конференцията в Кран Монтана бе изтърван най-хубавия късмет за сливане на разделения остров

Правни дейности на Европейската комисия поради неизпълнени отговорности за използване на европейското право

Кипър ще продължи с изследванията на газови залежи макар отправеното предизвестие от министъра на външните работи в Турция Мелвут Кавушуглу, оповестява Deutsche Welle. Той съобщи, че управляващите в Турция ще подхващат съответни ограничения, в случай че " едностранните дейности на гръцките кипърци " не бъдат прекъснати. Турският министър добави, че ще работят взаимно с министерството на енергетиката на страната, само че не посочи какви тъкмо ще бъдат " съответните ограничения ".

Спорът не стихва

Според държавното управление в Турция находищата на газ на и към острова принадлежат и на двете страни – Кипър и Севернокипърската турска република. Напрежението ексалира още веднъж в четвъртък, когато Турция изпрати два военни кораба и подводница да наблюдават активността на сондажния транспортен съд в Средиземно море към острова. Сондажният транспортен съд West Capella беше възложен на държавното управление на Кипър от френската енергийна компания Total и италианската Eni. Корабът на фирмите за рандеман на петрол и природен газ е в подготвеност да стартира изследванията още тази седмица. Според Кавушуглу идването на West Capella е показателно за " неискреността " на гръцките кипърци по време на договарянията за реализиране на мир на острова. Отговорът на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас не закъсня. Той беше безапелационен, че решението на Турция да изпрати два кораба и подвоница наоколо до Кипър е доказателство, че " против тях е изправена страна, която не зачита стабилността, съдействието и мира ".

Провалени договаряния сред двете страни

Преди седмица договарянията сред представители на Кипър и самообявилата се Република на Турция в Северен Кипър завършиха без подписано съглашение. Това разгласи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш след края на последния кръг от диалозите. Гутереш акцентира, че това не значи, че няма да бъдат проведени " други начинания, които да имат за цел прекратяването на спора в Кипър ". От Организацията на обединените народи се стремят да прекратят дългогодишните несъгласия сред двете държавни управления, които доведоха до разделянето на кипърската нация на етнически гърци и етнически турци.

Преди и в този момент

Кризата в Кипър продължава повече от четири десетилетия. През 1974 година турската войска нахлува на острова и окупира северната територия на страната. По-късно се появява и самопровъзгласилата се Турска република в Северен Кипър, която е приета само от Турция. Оттогава турските управляващи са безапелационни, че интернационално приетото държавно управление на Кипър няма юрисдикцията да прави употреба или изследвания на газови залежи. Към момента в Кипър са позционирани към 30 000 военни от турската войска. От Анкара са уверени, че добивът на газ без тяхно присъединяване ще докара до " нарушаването на правата на турските кипърци ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР