Седмица след промените в (ЗУТ), оценките за тях са разнопосочни.

...
Седмица след промените в (ЗУТ), оценките за тях са разнопосочни.
Коментари Харесай

Архитекти и геодезисти искат президентът да наложи вето на промените в ЗУТ

Седмица след измененията в (ЗУТ), оценките за тях са разнопосочни. Според някои опасения законодателните промени биха вкарали жители и вложители в разногласия. От Камарата на архитектите в България сезираха президента с гледище той да наложи несъгласие върху поправките. Камарата на инженерите геодезисти също е изпратила свое писмо до президента с молба за несъгласие, с цел да се преразгледат противоречивите текстове.

Част от колегията смята, че е ограничение на гражданските права притежателите и бизнесмените да разполагат с парцелите си по предопределение, изясни в изявление по БНР арх. Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите.

Един от дискусионните въпроси касае предлагането разрешението за градеж да не се издава за обекти, за които уличната регулация не е ревизирана. Ревизирането на тази регулация е обвързване на общината, не на притежателите на поземлени парцели, които могат да имат някаква капиталова самодейност, уточни Борисов.

„ Някои сътрудници настояват, че това ще стопира бизнеса и ще усложни капиталовия развой, ще го оскъпи и даже ще докара до увеличение на административната тежест “, добави той.

Предложенията са се появили в Народното събрание сред първо и второ четене, „ изненадващо “, без да бъдат оповестени с проектозакона с опция за публично разискване, посочи арх. Борисов.

Специалистът дефинира като яростна разгърналата се полемика по текст от закона, който третира понятията за височина на постройка, разстояние и впрочем. Тук страховете са свързани с екологични проблеми - понижаване на озеленяването и на чистотата на въздуха.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР