Седем партии ще влязат в следващия парламент, а Румен Радев

...
Седем партии ще влязат в следващия парламент, а Румен Радев
Коментари Харесай

Ново проучване: 7 партии влизат в парламента

Седем партии ще влязат в идващия парламент, а Румен Радев е може да завоюва президентските избори още на първи тур.

Това демонстрират данни от изследване на организация " Медиана ", извършено измежду 957 души сред 4 и 8 ноември и осъществено със лични средства. Президентът Радев е доста покрай спечелването на изборите на първи тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е на първо място изборната интензивност (съгласно закона, с цел да има избор на първи тур, пред урните би трябвало да отидат  не по-малко от 50 % от гласоподавателите по лист или над 3,35 млн. човека). Засега, изборната интензивност се обрисува към 3.2 -3.3 млн. гласоподаватели, само че към момента близо 30 % се двоумят дали и за кого да гласоподават (което допуска съществени благоприятни условия за разбърквания в обрисуваната от това проучване картина). При възможен балотаж, противник на сегашния президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти Лозан Панов. Данните демонстрират, че без значение от вероятните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, любимец на тези избори е Румен Радев.

От Медина регистрират, че симпатизантите на ГЕРБ са мощно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа –  25,4% и 8 пункта отдалеченост от идващите. „ Продължаваме промяната “ е на втора позиция със 17,3%. Формацията продължава да нараства и да притегля симпатизанти, само че оставащото време до изборите надали ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. Българска социалистическа партия към този момент са трети с 15,4% в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и Демократична България  водят война за четвъртото място и са с близки проценти -съответно 12,2%, 10,6% и 9,7%. Шанс за Народното събрание има и „ Изправи се БГ. Ние идваме! “  - 4.2 %.

Формирането на държавно управление обаче, ще  бъде мъчно. Данните към този момент демонстрират, че за задачата ще е нужно образуването на най-малко 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в положение да торпилира основаването на ръководещо болшинство и устойчиво държавно управление, показват от " Медиана ". Проучването е проведено  измежду 957 пълнолетни жители сред 4 и 8 ноември и е финансирано със лични средства на организацията.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР