Седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018

...
Седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018
Коментари Харесай

Великолепната седморка с над 100 млн. лв. печалба

Седем от опериращите у нас търговски банки са приключили 2018 година с облага от над 100 млн. лева, излиза наяве от данни на Българска национална банка. Според надзорните данни на Централната банка като цяло банковата система е завършила годината с облага от 1.678 милиарда лв.. Великолепната седморка държи над 83% от банковата облага за последните 12 месеца.

Кои са най-печелившите банки у нас?

Начело за 2018 година е "Уникредит Булбанк ". Най-голямата банка в страната завърши годината на плюс от 430 млн. лева по отношение на позитивен финансов резултат от 297 млн. лева за предната година.

Втората позиция е за "Банка ДСК ", която осъществя 226.9 млн. лева облага против 254 млн. лева преди година. Годината бе сполучлива за банката, защото закупи "Сосиете Женерал Експресбанк " и след окончателното вливане ще има късмет да се трансформира в кредиторка номер 1 у нас.

Третата най-печеливша банка в България, по данни за 2018 година, е Обединена българска банка. Тя също бе част от договорка и в следствие от придобиването на ОББ от страна на KBC, която до тогава притежаваше СИБАНК, у нас се образува нова институция. Днес това е и третата по мярка на активите банка у нас, изпреварена единствено от "Уникредит Булбанк " и "Банка ДСК ".

Топ 5 на най-печелившите банки у нас се добавя от Пощенска банка и Първа капиталова банка. Пощенска банка също реализира договорка през 2018 година, откакто съумя да придобие "Пиреос Банк " и приключи годината на плюс от 167 млн. лв.. От своя страна Fibank съумя да усили облагата си от 85 млн. лева през 2017 година на 156.6 млн. лева за 2018 година. Ръстът се отрази на котировките на акциите й, търгувани на Българска фондова борса, като през вчерашния ден те нарастнаха с близо 10 %.

С по над 100 млн. лева облага за миналата година са още Райфайзенбанк и "Сосиете Женерал Експресбанк ", отчели респ. 132 и 109 млн. лева позитивни финансови резултати.

Топ 10 на най-печелившите банки се допълват от "БНП Париба Пърсънъл Файненс ", от Българска банка за развиване и "Прокредит Банк ". Общо 17 от 25-те банки завършиха 2018 година с облага за над 10 млн. лв..

На минус са едвам три от банките у нас - "Токуда банк " разгласи загуба от 261 хиляди лева, до момента в който "ИНГ Банк " и "БНП Париба " - клон София, имат негативни финансови резултати от 656 хиляди и 2.9 млн. лв..

Сериозно уедряване и разбъркване в подреждането на най-големите банки в страната следва през тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР