Седем младежи, постигнали златното ниво на Международната награда на херцога

...
Седем младежи, постигнали златното ниво на Международната награда на херцога
Коментари Харесай

Президентът награждава български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в Международна награда на херцога на Единбург


Седем младежи, постигнали златното равнище на Международната премия на херцога на Единбург в България и тридесет и осем - постигнали равнище Сребро ще бъдат отличени на гала по награждаване на 08. май от 15.00 часа в Президентството на Република България в столицата. Президентът Румен Радев, който е патрон на самодейността в България, персонално ще връчи значки и документи на младежите, които през последните две години са минали през програмата и са развили основни житейски и лидерски умения. Официални посетители на събитието ще бъдат Н. Пр. Ема Хопкинс, дипломат на Англия и Светлозар Петров, изпълнителен шеф на Jobtiger и ръководител на почетния концерн на Фондацията на Наградата в България. На тазгодишната гала своите оценки на равнище Сребро и Злато ще получат младежи от София, Плевен, Козлодуй, Горна Оряховица, Свищов, Пловдив и Оряхово.

Основен фокус на събитието ще бъдат достиженията на четиридесет и петте участници, които в границите на присъединяване си в програмата поставиха целенасочени старания, за своето персонално развиване, поставяйки си цели в разнообразни посоки и предизвиквайки убежденията си за това на какво са способни. Събитието цели да разпознае напъните и времето, които младежите влагат в личностното си развиване посредством неофициалното обучение, което върви паралелно с формалното.

“Наградата ме научи на доста неща – неизменност, целенасоченост, усърдие, емпатия, само че най-точно бих споделила, че присъединяване в нея ме направи индивида, който съм в този момент. Включването в този план разкри пред мен един напълно друг свят, който нямаше да открия по различен метод. Участието в доста нови извънкласни действия ми оказа помощ да развия обществените и ораторските си умения.” – споделя Ванисиа-Елена Цървенкова, която е един от отличените и сполучливо приключилите и трите равнища в програмата.

Международната премия на херцога на Единбург има три равнища – бронз, сребро и злато, в които участниците си слагат стимулиращи персонални цели, които с неизменност, насоки и поддръжка от опитни водачи (ментори) би трябвало да реализират за избран интервал от време. Те избират интензивности в направленията – Умения, Физическа интензивност и Доброволчество, и претърпяват Приключенско пътешестване, а на равнище Злато, вземат участие и в план в интерес на обществото, надалеч от родното си място.

През миналата година и половина 45-те младежи са посветили над 5 000 часа, с цел да развият своята персона в другите посоки на програмата. Над 1200 са часовете прекарани в целеустремено доброволчество, като дейностите в които се включиха са: почистване и отделяне местата за отдих на екопътека в околност към Свищов, помощ за организацията Animal Rescue Sofia, поощряване на даренията на храна и приемането на предпазени животни, работа по европейски план посредством поддръжка на връзката, логистиката и част от обучителните действия. Във направление Физическа интензивност младите са отделяли по 1 час в седмицата за повишение на физическата си устойчивост и бързината, посредством трениране навън и в зали, рационализиране на стиловете плуване, дейни тренировки по национални танци и разнообразни бойни изкуства.

Младежите участваха в разнородни планове в интерес на локални общности като помогнаха за организацията на надпреварата по триатлон в Приморско, помагаха на театрална група формирана от хора в неравностойно състояние да събират пари, с цел да провеждат зрелище. Сред най-често поставените цели в направление Умения младежите са избрали проучването на непознати езици и постигането на съответно езиково равнище, снимка, организирането на разнообразни събития, развиването на готварски умения или преодоляването на разнообразни музикални принадлежности.

„ Мисля, че главната изгода от моя опит с Наградата е опцията да открия общественост, която има вяра, че събитията в моята страна могат да бъдат усъвършенствани от нас, хората, които живеем тук, за разлика от възприятието за отдръпване, което постоянно срещам до момента. Това ми даде сили да се застъпя за това, в което имам вяра и ме въодушеви да бъда по-добър човек. Надявам се, че каквато и кариера да имам, ще мога да бъда „ модел за подражателство “, ентусиазъм за хората да се стремят към повече, с помощта на моята работа.” - споделя Станислава Димитрова, която е първият юноша, постигнал и през трите равнища на Наградата (бронз сребро и злато).

В резултат на развиването на Наградата в България към днешна дата над 750 младежи от 56 Лицензирани организации интензивно реализират своите цели в самостоятелната си стратегия в 21 града в България. А с цел да не изгубят посоката по пътя, 300 подготвени Лидери поддържат младежите, по време на тяхното израстване.

Ако сте учебно заведение или организация, която би желала да сътвори среда за идващите младежи, постигащи Наградата, може да кандидатствате и станете част от фамилията на Наградата, кат попълнете следната регистрационна форма най-късно до 20.05.2019.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР