Седем месеца след началото на извънредното положение у нас, все

...
Седем месеца след началото на извънредното положение у нас, все
Коментари Харесай

Колко струва PCR тестът и кой на кого плаща?

Седем месеца след началото на изключителното състояние у нас, към момента не знаем какво да чакаме, в случай че се разболеем от COVID-19. Нямаме избор дали да се лекуваме или не. Нямаме и избор дали да си платим теста или не. Оказва се, че при всички положения си плащаме, даже когато се преборим за безвъзмезден тест. 

Колко коства PCR пробата и кой на кого какво плаща?

Според разследване на " Свободна Европа " от началото на май НЗОК заплаща по 60 лева на сключилите с касата контракт частни и държавни лаборатории за PCR проби за доказване на COVID-19. И отново съгласно това следствие на сътрудниците, от последните оповестени контракти на Военномедицинска академия и Центъра по заразни и паразитни заболявания излиза наяве, че цената на един PCR-тест е сред 10 и 17 лева без Данък добавена стойност. Разбира се, в цената не са включени допълнителните консумативи и труд, само че по груби калкулации е много по-различна от 90 до 120 лева, нали по този начин? 

" 16 – 17 лева коства тест без Данък добавена стойност. 7 – 8 лева е цената на изолираност на ДНК, консумативи към 4 лева Материалната себестойност на един тест е сред 32 и 50 лева ", сподели за " Свободна Европа " доктор Недялко Калъчев, шеф на една от огромните частни лаборатории в България. Според него надценката не е дребна, само че преди да се работи автоматизирано, и работата била доста. Според Калъчев е редно здравното министерство да постави горна граница на цените на тестванията, тъй като в тестирането за лична сметка има насила и " недоброволен детайл ". Нямаш избор дали да се лекуваш, или не, с цел да не заразиш познати и непознати, само че в множеството случаи нямаш и избор дали да платиш теста, или не. И даже през днешния ден, седем месеца след оповестяването на изключителното състояние у нас заради пандемията, механизмите за тестуване и диагностициране са безусловно неразбираеми.

Остава минималната статистика, до която имат достъп публицистите – че дневно страната заплаща към 2000 теста дневно, като приблизително тестванията са около 4500 дневно в цяла България. Вчера (21 октомври) обаче са направени 11 505 теста, над 7000 повече от междинната дневна база. Аз персонално се колебая повече от 2000 да са минали по Здравна каса, а вие? Не желая да злоупотребявам, само че това значи, че към 9500 теста са платени от пациентите, а " облагата " от един подобен тест излиза към 60 лв. на брой.

А по какъв начин в действителност стигаме до PCR тестa? 

PCR пробата е безвъзмезден за пациента, когато бъде назначен от експерт . Според насоките, оповестени от Министерство на здравеопазването той се прави при " съществуване на признаци на остра респираторна зараза (внезапна поява на минимум една демонстрация: кашлица, нараснала телесна температура или затруднено дишане) ". Само че " съществуването на симптоматика " постоянно се решава от личния общопрактикуващ доктор. Който пък признава, че няма нито необикновен опит с COVID-19, нито съответни защитни костюми и маски. Затова избира да дава съвещания...  по телефона. 

И тъй като признаците са много сходни на грипа, пациентът се лекува добродушно вкъщи няколко дни, преди да се утежни. Като нормално първо му се предписва антибиотик (отново по телефона), а чак по-късно се мисли в тенденция тест. И в случай че пациентът не се почувства по-добре и не се повлияе от " отдалеченото лекуване ", най-накрая се взема решение да бръкне по-дълбоко в изтънелия си от нападения до аптеката джоб, с цел да се изследва и да се свърши с тази пагубна безизвестност.

Ще кажете – ами като е хипохондрик, да заплаща. Да, но не. Оказва се, че виновният здравноосигурен български жител, който непринудено се изолира и следва предписанията, невинаги може да получи опция за безвъзмезден PCR. А когато реши самичък да си плати проучването, заплаща солено. И освен за себе си и своя тест – тъй като дано не забравяме всички тези, които (дали поради небрежност, дали поради неспособност, или просто поради " ловкост " ) нямат здравни осигуровки, само че получават незабавна здравна помощ.

 
Мозъци навън

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР