Сдруженията на туроператорите са разочаровани от министъра на туризма ,

...
Сдруженията на туроператорите са разочаровани от министъра на туризма ,
Коментари Харесай

Туроператорите: Министър Динкова не защити бранша за ДДС

Сдруженията на туроператорите са разочаровани от министъра на туризма, че не е защитила сектора по отношение на повдигането на Данък добавена стойност на маржа от 9 на 20% за туроператорите от 1 юли 2024 година, което към този момент е признато на второ четене в Народно събрание. Министерството на туризма не излезе обществено с никаква позиция по тематиката за нарастване на налог в пика на сезона следващата година. В бюджетна комисия в Народното събрание само ръководителят на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) Димитрина Горанова съумя да се пребори за пролонгация от 6 месеца, с цел да не бъде въведена мярката още от 1 януари 2024 година

„ Министърът на туризма я нямаше в България освен това значимо гласоподаване и се скри, когато трябваше да отбрани сектора пред Асен Василев и депутатите. По това време тя беше на топло в Дубай и обикаляше българските учебни заведения там “, разяснява пред TravelNews проф. Георги Рачев  проф. Георги Рачев Проф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 година завършва география и втора, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) и притежател на туроператора „ Георграфски свят “. Според него туристическият бизнес в България към момента не е възобновен изцяло от Ковид пандемията и от войната в Украйна. „ Министър Динкова трябваше да бъде тук, на масата на договаряния, и да отстоява интереса на бизнеса. Нейната липса сподели акт на безхаберие и абдикация “, счита Рачев. Според него туристическите пакети ще бъдат оскъпени с повдигането на Данък добавена стойност, което ще докара до отлив от пътувания на българите и до отлив на непознати туристи в България. По този метод страната няма да събере повече доходи. От друга страна той добави, че от години браншът се бори със сивия бранш и в този момент много компании още веднъж ще се върнат в него.

Подобна позиция изрази и ръководителят на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) Павлина Илиева. „ Министерството на туризма трябваше да ни отбрани с обществена позиция, тъй като то организира политиката за стимулиране на бизнеса. Ние такова мнение не сме виждали “, сподели Илиева. Според нея българският туризъм става неравнопоставен по отношение на други дестинации в Европа, където има ниско Данък добавена стойност.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Туризъм “ Венцислав Кръстев счита, че е неточност от страна на министерството да не отбрани сектора. Той акцентира, че туроператорите е трябвало да получат пролонгация от една година, както стана при заведенията за хранене, тъй като всички пакети за 2024 година са подготвени и към този момент се продават.

 Асоциацията на инкаминг организациите в България (AIA), в която влизат представителите на огромните непознати туроператори у нас, също реагира остро на увеличението на Данък добавена стойност. Тя изпрати писмо до водачите на всички политически партии в Народното събрание и до министрите на туризма и на финансите Асен Василев. В писмото се споделя, че България ще загуби конкурентоспособността си като туристическа дестинация. Ето какво написа в него: „ Страната ни е единствената измежду туристическите страни в Европа и Северна Африка (всички те конкурентни дестинации), която не е възстановила туристическите потоци до равнищата от 2019 година, преди Ковид пандемията. България е най-засегнатата туристическа страна от войната в Украйна, която ще продължава да въздейства отрицателно на сектора в идващите няколко години. Нашата активност преставлява на процедура износ и е противоречиво дали въобще би трябвало да се полза с цялостната ставка на Данък добавена стойност.

Специфично за входящия (приемащия) туризъм е това, че услугите, включени в туристическите пакети (настаняване, прехвърляния и т.н.), се договарят още в интервала май- септември на миналата година. През настоящата година неведнъж беше публично декларирано, че ставката няма да се трансформира. Така са направени и калкулациите и подадени офертите. Чуждестранните ни сътрудници не одобряват корекции на цените нагоре.

България се отбелязва пред външните пазари като страна с непредвидимост и изменяща значими параметри в последния миг. Никой непознат сътрудник не гледа на такива страни като вероятни стратегически дестинации. Някои от най-големите туристически компании в Европа към този момент изпратиха до Министерския съвет рецензия поради това решение. Промяна от юни 2024 година единствено ще сътвори безпорядък в плановете с външните сътрудници. Преките ни конкурентни дестинации работят с по-ниски аналогични ставки на Данък добавена стойност. Това, че част от тях не са в Европейски Съюз, не стимулира клиента да одобри ценова разлика “.

Председателят на организацията Иван Грошев изясни, че за следващ път бизнесът не може да възнамерява, тъй като измененията в последната минута, са позната процедура, и един от отговорите на въпроса за какво непознатите вложители подминават България макар рекламираните ниски налози.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР