Сдружението на рибарите Балканка организира протест пред сградата на Министерството

...
Сдружението на рибарите Балканка организира протест пред сградата на Министерството
Коментари Харесай

Рибари протестират с траурна процесия пред екоминистерството

Сдружението на риболовците " Балканка " провежда митинг пред постройката на Министерството на околната среда и водите на ул. " Мария Луиза " рано тази заран (в 8.30 ч.). Поводът е Международният ден за запазване на реките.

А повода за гражданското неодобрение е бездействието и даже " дейното подпомагане " на способените органи по запазване на реките, отпред с министерството, изясняват уредниците. Събитието ще под формата на траурна върволица, в памет на унищожените и отровените реки през 2017 година Целта е да бъде осведомено обществото, че в България няма да бъдат реализирани задачите на Рамковата Директива за Водите на Европейския съюз, а виновността за това- по думите на протестиращите - е на Министерство на околната среда и водите.

" Заради тяхното незаконно държание всяка година поносим стремглава загуба на биоразнообразие по българските реки - понижават рибни популации, унищожават се прелестни реки, замърсява се питейната вода, " написа в известието до медиите. Протестиращите акцентират още, че новите ВЕЦ-ове се появяват все по-бързо, замърсяванията са всекидневие, а под " разчистване " на речните корита се изсича крайбрежната растителност. Вместо тези дървета да се пазят, тъй като укрепват крайбрежията, се прави индустриален дърводобив, а вършините от тях се натрупат в реките и ги задръстват.

Според сдружението това се случва с разрешението на ведомството - макар подаваните сигнали, обещания за дейности.

За образец те дават пресушаването на река Въча под Цанков камък и след това в град Кричим от предходната година и " почистването " на река Яденица сред Белово и Юндола. И неотдавна се позволи построяването на пети следващ Водноелектрическа централа на Градевската река.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР