Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за ново разпределение на количествата

...
Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за ново разпределение на количествата
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари настояват за ново разпределение на ваксините

Сдружението на общопрактикуващите лекари упорства за ново систематизиране на количествата ваксини сред персоналните лекари и имунизационните пунктове. Те приготвят писмо с рекомендации до Министерството на здравеопазването, заяви.

" За страдание казусът с имунизациите се оказа все по-сериозен, тъй като ние сме общо 4 300 джипита и за момента доста дребна част от нас са получили какъвто и да е брой ваксини. “, това съобщи доктор Захаринка Вълканова, общопрактикуващ доктор в пловдивското село Крумово, която през днешния ден за първи път ще получи дози от имунизацията - 10 на брой. Прие нея обаче са се записали за имунизация 250 души.

„ Имунизационните центрове са 400, което значи, че 75% сме джипита и 25% са имунизационните центрове. Оказва се, че имунизациите най-вече се раздават на имунизационните центрове, което няма неприятно, само че ние направихме едни описи и редно беше първо да имунизираме рисковите групи, т.е. четвърта група, а имунизационните центрове посещават основно младежите, които не са в подобен висок риск. “, добави тя.

По думите й направените описи за имунизация са станали съвсем безсмислени, защото персоналните лекари не знаят кой по-напред да имунизират, когато имат задоволително дози единствено за 10 индивида.

„ В едно малко обитаемо място незабавно ще се разчуе че са имунизирани 10 индивида, а това основава спор. След половин час ще се изсипят още 30-40 индивида, на които ще би трябвало да обясня, за какво не съм извикала тях. “, сподели доктор Вълканова.

Тя обърна внимание и на обстоятелството, че персоналните лекари познават пациентите си и са наясно с техните алергии и болести, което значи, че могат да уведомят за постваксинални реакции – нещо, което няма по какъв начин да се случи при имунизационните центрове. „ Там пациентът отива, имунизира се и си потегля. Отчетността на нежелани реакции не може да стане по метода, по който става при нас “, разяснява доктор Вълканова.

Тя изясни, че в писмото до Министерството на здравеопазването на Сдружението на общопрактикуващите лекари ще се изисква по-добра разпределяемост на имунизациите.

„ При изискване, че ние представляваме 75% от опцията за имунизиране по отношение на 25% от страна на имунизационните центрове, имунизациите би трябвало да се разпределят най-вече по персоналните лекари. Аз за първи път през днешния ден ще получа един флакон, по кое време ще имунизирам останалите 240 индивида? “, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР