Сделката се налага заради сложните правила, по които мултимилиардерът плаща

...
Сделката се налага заради сложните правила, по които мултимилиардерът плаща
Коментари Харесай

Илон Мъск продаде свои акции в Tesla за 5 милиарда долара след анкета в Twitter

Сделката се постанова поради комплицираните правила, по които мултимилиардерът заплаща налози
Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск продаде притежавани от него акции в производителя на електрически коли за към 5 милиарда $ (3,7 милиарда английски лири), оповестява BBC.

Това стана няколко дни, откакто той организира анкета измежду своите 63 милиона почитатели в Twitter. Миналия уикенд Мъск ги попита дали съгласно тях би трябвало да се раздели с 10% от каузи си в компанията, с цел да заплати налог.

Проучването притегли повече от 3,5 милиона гласа. Феновете му гласоподаваха „ за “ в съответствие 58 на 42%.

Въпреки необикновената анкета, документите демонстрират, че продажбата на към една пета от акциите е осъществена въз основа на авансово квалифициран проект за търговия, основан през септември, доста преди изявленията на Мъск в обществените медии през уикенда за продажба на част от акциите му.

Но документите в американския регулатор на фондовия пазар също по този начин демонстрираха, че продажбата на останалата част от акциите не е била планувана.

Сделката се постанова поради комплицираните правила, по които мултимилиардерът заплаща налози.

При първата си продажба на акции на компанията от 2016 година насам тръстът на Мъск продаде близо 3,6 милиона акции на Tesla на стойност към 4 милиарда $ - над 3 млн. акции във вторник и към 500 хиляди акции в сряда на обща стойност към 3,88 милиарда $. Той също по този начин продаде още 934 000 акции за 1,1 милиарда $, откакто упражни варианти за придобиване на нови близо 2,2 милиона акции, които варианти бяха на път да изтекат. Продажбата на спомагателни акции за 1,1 милиарда $ беше осъществена, с цел да бъдат платени посредством тях налози върху упражняването на тези варианти за придобиване на нови акции на Tesla.

Това демонстрират документи, оповестени от Комисията за скъпи бумаги и тържища в сряда вечерта.

Пласираните 4,5 милиона акции се равняват на към 3% от общия дял на милиардера в производителя на електрически автомобили, което съставлява забележителна част от положението му, оценено от списание „ Форбс “ (Forbes) на 281,6 милиарда $.

Сагата с гласуването в Twitter и продажбата докара до спад на цената на дяловете на Tesla с 16%. Тя въпреки всичко съумя да си върне някои позиции в сряда, когато акциите съумяха да възстановят част от загубите, поскъпвайки с 4,3 на 100. На днешната извънборсова търговия на Уолстрийт акциите на Tesla нарастват с нови към 2,7%.

Tesla е най-скъпо оцененият производител на коли в света с пазарна оценка от над 1 трилион $.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР