Сделката по продажбата на Нова броудкастинг груп предстои да бъде

...
Сделката по продажбата на Нова броудкастинг груп предстои да бъде
Коментари Харесай

"Нова броудкастинг груп" с ръст в приходите през първото тримесечие

Сделката по продажбата на " Нова броудкастинг груп " следва да бъде утвърдена от регулаторните органи през второто тримесечие на годината

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Нова тв " придобива цялостен надзор над " Нетинфо "

Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира договорката, това е предварителна стъпка, преди чешкият предприемач Петр Келнер да купи двете сдружения
20 мар 2018
Защо Келнер купува " Нова "

Най-богатият чех ще комбинира медиен и телеком бизнес в България и района, който след време може да препродаде
23 фев 2018 Първото тримесечие след подписването на съглашението за продажба на " Нова броудкастинг груп " на чешката PPF Group за 185 млн. евро, българският бизнес регистрира двуцифрен растеж на приходите. Това излиза наяве от формалния доклад на притежателя на медиата - шведската компания Modern Times Group (MTG). В него написа още, че делът на аудиторията в страната е намалял през интервала януари – март 2018 година, само че телевизионният рекламен пазар регистрира растеж.

Сделката по продажбата на българската медийна група следва да бъде утвърдена от регулаторните органи, което се чака да стане през второто тримесечие на годината. Към момента финансовите резултати на " Нова броудкастинг груп " са показани в доклада на MTG в групата на интернационалния им развлекателен бизнес, в която влиза също и френският канал Trace.

" Капитал " изпрати питане към " Нова броудкастинг груп " за по-подробна информация и коментар на финансовите им резултати, само че към момента няма отговор от българската компания.

Българската медийна група

" Нова " е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които дружно са генерирали 100 млн. евро доходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна облага на " Нова " за 2017. В доклада на MTG за първото тримесечие на 2018 година българската медийна група дружно с френския канал Trace регистрират доходи от 315 млн. шведски крони или към 30.3 млн. евро, което е с близо 20% нарастване на годишна база. Оперативната облага на интернационалния развлекателен бизнес на MTG също бележи растеж от над 90% по отношение на година по-рано, достигайки 40 млн. шведски крони. През януари беше стартирана и процедура по продажба на каузи от 75% на MTG в Trace Partners S.A.S. на фонда TPG Growth за 40 млн. евро, като договорката ще бъде затворена публично още веднъж през второто тримесечие на 2018 година

Продажбата на " Нова броудкастинг груп " на PPF Group, ръководена от най-богатия предприемач в Чехия Петр Келнер, не беше изненада за пазара, още повече, че до февруари MTG към този момент беше оповестила продажбата си на всички интернационалните бизнеси, с изключение на българския. По този метод шведската компания цели да развие цифровия си бизнес за произвеждане на наличие. Част от договорката за българската медийна група е и придобиването на най-голямата онлайн компания " Нетинфо ". Миналият месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разгласи, че при нея е постъпило съобщение, по което е формирана кореспонденция за концентрацията сред " Нова броудкастинг груп " и онлайн компанията " Нетинфо ", които макар, че попадаха в едно общо портфолио, оперираха на пазара като обособени сдружения. Медийната компания държи 70% от " Нетинфо ", а останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов, които водят също договаряния за продажбата им.

В портфолиото на " Нова броудкастинг груп " влизат телевизионните канали от групата на " Нова " и " Диема ". Комуникационните канали се допълват от радиото Nova News, както и издателската медийна група AtticaEVA. " Лента " пък е кино дистрибуторската компания, с която " Нова броудкастинг груп " навлезе на пазара на киноразпространение в България.

Преструктуриране на бизнеса

Шведската група регистрира позитивни финансови резултати за първото тримесечие на годината. Общите доходи на компанията се равняват на 4.7 милиарда шведски крони или над 450 млн. евро, което съставлява органически растеж от 9.2% на годишна база. Оперативната облага на MTG преди налози и лихви за интервала януари – март 2018 година е в размер на 237 млн. шведски крони в съпоставяне със 137 млн. шведски крони година по-рано.

След привършване на покупко-продажбите MTG желае напълно да се концентрира върху развиването си от пропагандатор напълно в основател на разнообразни типове медийно и цифрово наличие. За задачата компанията разгласи, че във втората половина на годината ще отдели активността си в две юридическа лица. Това ще бъдат MTG AB, който ще сплотява платформите за електронни спортове, онлайн игри и цифровото видео наличие. В компанията Nordic Entertainment Group ще остане скандинавският развлекателен бизнес на шведската група, както и MTG Studios и компанията за снимане на наличие през водачи на мнение Splay Networks.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР