Счита се, че Иркутск е културен град, но не заради

...
Счита се, че Иркутск е културен град, но не заради
Коментари Харесай

Виктория Ернестовна Кирдий - пионерът на детския импресионизъм

Счита се, че Иркутск е културен град, само че не поради иркутските мечки, които отстъпват мястото си в трамвая на старите хора. А тъй като в Иркутск се е родила Вика Кирдий, човек-анимационен воин, талант на логиката на психиката на пухкавата мекост, създател на детския импресионизъм. Своя пръв молив Вика лишава от доктора в родилния дом. Тогава не ѝ разрешават да изяде графитената пръчица. Нейните родители били на мнение, че с живопис човек не може да се устоя.

 Възпитателите в детската градина си спомнят за Вика като за „ момиче, което не трябва да наказваш в ъгъла, тъй като ще изрисува тапетите ”. И до през днешния ден в Иркутск могат да бъдат открити книжки, сгъваеми кревати, автобусни седалки, чинове и билети за параход, изрисувани от ръката на бъдещия занаятчия. Веднъж, когато разкрила, че събраните съчинения на Лев Толстой от дълго време са богато илюстрирани от родната ѝ щерка, майката на Вика твърдо отсякла: „ Отивай в Москва и цялата я нацапай! ” Шегувам се. Майка ѝ в действителност изпраща Вика да учи за моделиер. И по този метод Вика станала художник. Ако тук не виждате логиката, значи всичко е вярно – Вие продължавате да четете биографията на Виктория Кирдий. Добрите, нелогични художници били извънредно нужни на студията за анимационни филми „ Пилот ”, където било признато, че героите от филмчетата се рисуват единствено съгласно фантазията на художника. Освен това Вика преподавала във Валдорфското учебно заведение. Там тя била единственият учител с татуировка на крайници.

 Как да ви кажа... тя си имала другарка. А на нейната другарка доста и се желало да си има татуировка, невероятна татуировка. И все не успявала да измисли нещо красиво. Тя била нормално момиче, в никакъв случай не била яла докторски моливи и не рисувала по трамваите. Вика избрала за нея скална рисунка на елен. И те се уговорили да се срещнат в студиото за татуировки. Вика пристигнала, а нейната другарка – не. И по този начин... с цел да не наскърбява майсторката на татуировки с неявяването на клиента, Вика мъжествено предложила да бъде декориран нейният личен крайник. Така де, нали разбирате, тя е „ за ” рисуването като такова, на всички места, постоянно и върху всичко. Заради вродената и злоба към неизрисуваните пространства Вика е призната в Съюза на художниците на Руската федерация и в Международната федерация на художниците. Като член, което е типичното в тези случаи. В Москва към този момент има няколко изложения. И са излезли още доста албуми с нейни рисунки. Буквално като при някой си Микеланджело.

Превод от съветски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР