Сблъскваме се с нарастваща цифрова Берлинска стена, изградена от ограничения

...
Сблъскваме се с нарастваща цифрова Берлинска стена, изградена от ограничения
Коментари Харесай

Сблъскваме се с нарастваща цифрова Берлинска стена

" Сблъскваме се с възходяща " цифрова Берлинска стена ", построена от ограничавания за импорт и експорт и понижено съдействие в региона на научните проучвания. Този метод ще докара до утежняване на ситуацията на всички — от икономическите сили до по-бедните страни ".

Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на конгрес на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

По думите й, в случай че някаква композиция от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай се " отдели ", за компаниите ще бъде все по-трудно да се конкурират толкоз интензивно, колкото в този момент. Вече преобладаващите софтуерни играчи ще придобият още по-големи пазарни дялове, с по-малко тласъци да продължат да вкарват нововъведения. 

Според Георгиева световните софтуерни стандарти също могат да се разпаднат, което ще понижи оперативната съгласуемост на инструментите, на които разчитат предприятията.

" Възможността за шерване на данни и взаимно потребление на резултатите от работата ще бъде в допълнение понижена. При подобен сюжет страните с ниски и междинни приходи ще би трябвало да изберат страна. След като бъдат обвързани, те могат да се сблъскат с по-високи цени, по-лошо качество на услугите и понижени вероятности за развиване. А това би породило световни разноски. В взаимозависимост от сюжета, отделянето от производството може да докара до загуби на международния Брутният вътрешен продукт от порядъка на 3 до 6 % през идващото десетилетие ", разяснява още Георгиева.

Като втора нова световна наклонност, която основава опасности за конкуренцията и за устойчивото възобновяване след пандемията, Георгиева уточни комерсиалните ограничавания.

" Всички знаем, че намаляването на задграничната конкуренция води до по-голямо напрежение във веригите за доставки, по-високи цени за потребителите, по-малко нововъведения и по-нисък капацитет за напредък ", сподели тя.

През 2019 година МВФ е пресметнала, че митата, основани или нараснали през предходните две години, са понижили световния Брутният вътрешен продукт с 0,4 %.

„ Тези ограничавания отпреди пандемията значително остават в действие и не престават да спъват световното произвеждане. Добрата вест е, че като цяло се оправяме по-добре по време на пандемията. Със сигурност първоначално имаше някои проблематични търговски политики, само че самата рецесия не докара до цялостен протекционизъм, изключително в региона на храните, медикаментите и медицинските консумативи, което е заслуга на държавните управления и - сигурна съм - на доста от вас ”, коментира управляващият шеф на Международния валутен фонд.

Според нея все пак рестриктивните мерки в тези области са съдействали за голямата неравнопоставеност във връзка с имунизациите, която следим през днешния ден и която е направила възобновяване в международен мащаб още по-неравномерно и нежно за всички. „ И ни остави заложници на риска от нови разновидности — риск, който за жалост се осъществя с разновидността Омикрон. Макар че съществува добър разговор за облекчение на износа на ваксини за COVAX, остава доста несвършена работа — както за облекчение на рестриктивните мерки от времето на пандемията, по този начин и за пускане на по-широката комерсиална стратегия. В това отношение промените в международен мащаб значително са в застой. Не можем да одобряваме съществуващата отвореност на търговията за даденост ”, уточни Кристалина Георгиева.

Третата нова световна наклонност, която основава опасности за конкуренцията и за устойчивото възобновяване след пандемията, съгласно нея е климатът.

" Страните освен би трябвало да се обединят, с цел да спрат световното стопляне, само че и да работят интензивно, с цел да избегнат асиметрични или некоординирани политики в региона на климата. Помислете за огромните разлики в цените на въглеродните излъчвания на другите пазари, които могат да нарушат конкуренцията, защото някои страни не подхващат съответни политики за намаляване на последствията. А „ приключването на въглеродни излъчвания “ - обстановката, в която напъните за понижаване на излъчванията в една страна водят до пренасяне на производството в друга - може да подкопае тласъците на страните да покачват цените на въглеродните излъчвания ", счита тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР