Създават “министерство на истинатаОстри критики от десницатаEвродепутатите одобриха с огромно

...
Създават “министерство на истинатаОстри критики от десницатаEвродепутатите одобриха с огромно
Коментари Харесай

Брюксел поема контрола върху медиите

Създават “министерство на истината ”
Остри рецензии от десницата

Eвродепутатите утвърдиха с голямо болшинство спорен закон за свободата на медиите, който дава спомагателни пълномощия на Европейската комисия. Документът планува основаването на надзорен орган - Медиен комитет, който да следи за разпоредбите.

Новият закон бе признат с 464 гласа “за ”, 92 гласа “против ” и 65 гласа “въздържал се ” и официално планува страните членки да бъдат задължени да пазят независимостта на медиите, а всички форми на интервенция в публицистичните решения сякаш се не разрешават.

Проектът беше показан от Европейска комисия през 2022 година за отбрана на плурализма и независимостта на медиите в изискванията на влошаваща се обстановка в страни като Унгария и Полша.

“Не беше елементарно да се стигне до този миг. Законът имаше доста съперници, в случай че не и врагове ”, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. В същото време “крайнодесните евродепутати ” упрекнаха Европейски Съюз, че надвишава пълномощията си.

Френската евродепутатка Катрин Гризе съобщи, че новият Медиен комитет ще бъде под въздействието на Европейска комисия и може да узурпира пълномощията на националните органи за контрол на медийното пространство. “Благодарение на този текст ще предоставим на комисията, която се управлява от Европейската комисия, надзор над всички регулатори и в последна сметка има риск тя да се трансформира в “министерство на истината ”, “ сподели тя преди гласуването.

Според нея плурализмът и свободата на мненията са непознати на актуалната брюкселска администрация, за което свидетелства и отношението към опозицията в Европейския парламент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР