Създаването на позиция вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация

...
Създаването на позиция вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация
Коментари Харесай

НПО-та настояват за назначаване на виципремиер по климата

Създаването на позиция вицепремиер по климатичния преход и зелената промяна е опция за ускорено стабилно икономическо развиване на България. Завършилата преди броени дни 26-та Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата потвърди, че съществена тематика в политическия дневен ред в идващите години ще бъдат климатичният преход и зелената промяна. Това обявиха от коалицията от неправителствени организации „ За зелен рестарт “. 

В началото за преговорите за сформиране на кабинет обединението още веднъж приканва за основаване на специализирана управническа структура в новото българско държавно управление - Вицепремиер по климатичния преход и зелената промяна, " следвайки сполучливите европейски образци и рекомендациите на Европейската комисия ".

" За зелен рестарт " твърди, че основаването на тази длъжност няма да изисква тежка административна промяна в сегашната комплицирана обстановка у нас. От нея обаче ще има голяма изгода, защото ще укрепи и подкрепи ускореното стабилно икономическо развиване, превъзмогване на обществените неравенства и в това число ще координира на хоризонтално равнище политиките за климата и биоразнообразието. 

Длъжността вицепремиер по климатичния преход и зелената промяна ще подтиква предприемането на незабавни незабавни ограничения, както и ще работи за дълготрайна промяна, която да подсигурява, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен ред.

Преди повече от месец, когато от коалиция „ За зелен рестарт “ за първи път предложи концепцията, към момента не не се знаеше какви решения ще бъдат взети на 26-тата Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата. Днес към този момент е ясно, че още следващата година ще е належащо да се актуализира и завиши задачата за понижаване на парниковите излъчвания до 2030-та година. Европейската цел за това десетилетие е понижаване на излъчванията с минимум 55% по отношение на 1990-та година. На всички е ясно, че България към този момент фрапантно изостава за постигането на тази задача. А по какъв начин България ще реализиране и задачите за въглеродна индиферентност за 2050-та година - никому не е ясно.

Според обединението проектът за възобновяване и резистентност е единствено един от инструментите, който би трябвало да форсира трансформацията, както на българската стопанска система, по този начин и на българското обучение и общество. Те  настояват  за бързо привършване и приемане на мненията от Европейска комисия, след което новият кабинет да образува позицията за вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформация по модела, по който преди 15 години се образува вицепремиер за ръководство на европейските средства.

" С тази нова роля България ще има длъжностно лице, което да дава отговор за приоритизиране, съгласуване и осъществяване на промените в Плана за възобновяване и резистентност и реализиране на европейските цели, с цел да могат вложенията в него, взаимно с другите финансови принадлежности и национални и европейски стратегически цели, да осъществят постигането на тази промяна ", се споделя в позицията на организацията. 
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР