Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий публикува отворено писмо по случай

...
Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий публикува отворено писмо по случай
Коментари Харесай

Създателят на интернет призова към революция

Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий разгласява отворено писмо по случай 29 годишнината от появяването на интернет. Според Бърнърс-Лий, огромните компании пречат на развиването на технологията. Те са срещу кардиналните промени и унищожават неголемите самостоятелни уеб сайтове и онлайн услуги, на които по-рано се държеше Глобалната мрежа.
Бърнърс-Лий смята, че интернет би могъл да бъде доста по-добър, в случай че държавните управления на другите страни, учените, предприемачите, експертите, програмистите, художниците и гражданските деятели стартират да работят взаимно и основат нови правила на взаимоотношение.

Изобретателят насочи най-голяма рецензия към интернет колосите Фейсбук и Гугъл . Според него, точно те управляват кои хрумвания да бъдат развивани и кои да бъдат забравени. Тези колоси наемат най-талантливите разработчици и изкупуват най-перспективните нововъведения. Но употребяват тези прерогативи не за богатството на обществото, а за увеличение на личните си приходи.

Като най-ярък образец Тим Бърнърс-Лий показва абсурда с президентските избори в Съединени американски щати. Социалните мрежи оказват толкоз огромно въздействие на мозъка и настроението на хората, че публикуването на провокационна информация трансформира резултатите от гласуването.

Бърнърс-Лий смята, че обстановката с интернет към момента не е безнадеждна. Всичко може да бъде оправено от общество, отхвърлило монополната власт на интернет корпорациите и почнало независимо да взема решение, кое е належащо и кое не.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР