Създадохме организация, при желание на родителите, да има възможносст на

...
Създадохме организация, при желание на родителите, да има възможносст на
Коментари Харесай

Ваксини срещу COVID-19 за деца ще се поставят в 69 имунизационни пункта в страната

Създадохме организация, при предпочитание на родителите, да има възможносст на децата във възрастта от 5 до 11 година да се слагат ваксини против COVID-19. Ваксината на Pfizer/BioNTech е педиатрична, с изменен състав на наличието на антиген - дозата съдържа 3 пъти по-малко микрограма от дейното вещество. Изследванията, които бяха направени от Европейската организация по медикаментите демонстрираха, че при трикратно по-малко наличие, имунизацията дава същия резултат както тази за възрастни.

Първоначално педиатрични ваксини ще се слагат в 69 краткотрайни имунизационни пункта в страната, като при засилен интерес имаме подготвеност да предоставим ваксини и на други имунизационни центрове “. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг в Министерство на здравеопазването.

Той акцентира, че е целесъобразно родителите авансово да се свържат с определения от тях пункт за уточняване дневно и час, за понижаване на неприложените дози, защото тази ваксина е във флакони по 10 дози, за разлика от тази при възрастните – по 6 дози. България разполага с 42 000 дози от имунизацията против COVID-19 за деца сред 5 и 11 година, които към този момент са разпределени по имунизационните пунктове в страната.

Доц. Кунчев изясни, че на място в пунктовете родителите ще получават консултация, както и ще им бъде предоставена информация, в това число за предстоящи нежелани реакции. „ Те са безусловно същите както при имунизациите за възрастни, като най-често срещани са болежка и зачервяване на мястото на приложение, мускулни болки, лека температура “, добави основният държавен здравен контрольор.

„ Педиатричната ваксина ще се ползва от медицински експерт, както при другите детски имунизации и по същия метод, по който се слага всяка ваксина против COVID-19 “, уточни началникът на отдел „ Надзор на заразните заболявания “ в Министерство на здравеопазването доктор Кремена Пармакова. „ Родителят дружно с детето посещават имунизационния пункт, прави се обзор, имунизацията се ползва и се вписва в регистъра за имунизация. Впоследствие на детето може да бъде публикуван дигитален Коронавирус документ “. Тя посочи, че няма да се изисква позволение и от двамата родители, защото имунизацията е доброволна и щом родителят съпровожда детето, той показва своето.

„ Към края на месец ноември в Европейския съюз към този момент са приложени над 18 млн. дози ваксини във възрастовата група под 18 година Като прибавим и приложените дози в Съединени американски щати, Израел и Канада, това дава сериозна научна информация, която непрекъснато се проучва и дава спомагателни гаранции за сигурността на имунизацията “, уточни изпълнителният шеф на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов. Той добави, че данните от клиничните изпитвания демонстрират 91% резултатност, а във връзка с сигурността данните са сравними с останалите възрастови групи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР