Създаденият през 1978 г. международен форум на Софийския университет поднови

...
Създаденият през 1978 г. международен форум на Софийския университет поднови
Коментари Харесай

Осмият международен колоквиум по старобългаристика в памет на проф. Донка Петканова

Създаденият през 1978 година интернационален конгрес на Софийския университет възобнови съществуването си след 25-годишно спиране през 2019 година Тогава при огромен интерес от учените се организира седмото му издание. Тази година е осмото. Посветено е на проф. Донка Петканова, някогашна директорка на Колоквиума, от чието рождение предходната година се навършиха девет десетилетия. 

 Проф. Петканова е една от основателките на Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии на Софийския университет и дългогодишна нейна ръководителка. Преподава и в европейски университети като Хумболтовия, Кьолнския, също в наши – Шуменския, Бургаския свободен университет. Удостоена е с Хердерова премия, Голямата премия на Българска академия на науките, медал „ Стара планина “ за цялостния си теоретичен принос и др. 

Колегите и студентите ѝ я помнят с изключителна топлина и благодарност поради отдадеността, вещината, деликатността и духовния и интелектуален обсег, с който увлича почитатели. За обаятелната персона на проф. Донка Петканова и за акцентите в осмото издание на Колоквиума споделя проф. Анна-Мария Тотоманова от Катедрата по кирилометодиевистика, председателка на организационния комитет на форума.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – kinnpor.uni-sofia.bg
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР