Създадена е работна група с представители на МЗ и „Информационно

...
Създадена е работна група с представители на МЗ и „Информационно
Коментари Харесай

МЗ е започнало проверка по работата на СЕСПА

Създадена е работна група с представители на Министерство на здравеопазването и „ Информационно обслужване “, която да извърши инспекция на цялостното действие на Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА). Това излиза наяве от отговорите на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на въпроси на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Работната група би трябвало да дефинира дали услугите на системата дават отговор на положителните практики и използваните нормативни и други изисквания; дали системата е в положение да обслужва правилно всички изискуеми процеси; да даде оценка за осведомителната сигурност на приложенията, сървърната система и базата данни, както и оценка на риска от евентуални закани.

Министърът дава обещание да запознае депутата с резултатите от осъществения от работната група разбор навреме след привършване на нейната работа.

Проф. Сербезова декларира, че за пресмятане и идентифициране на дефицит на лекарствени артикули СЕСПА употребява заложен логаритъм, който открива дефицит, когато изчислените налични количества от лекарствения артикул са по-малко от 65% от изчисленото средномесечно ползване въз основа на шестмесечен интервал обратно.

СЕСПА получава данните под формата на характерно създадена транзакция, посредством която търговците на едро подават информация за количествата лекарствени артикули, заплатени от M3. По подобен метод се получават и данните от аптеките и болничните аптеки за регистрираните и заплатени от НЗОК количествата лекарствени артикули, в това число и тези заплащани от НЗОК отвън цената на клиничната пътека.

Министърът прецизира, че това обезпечава настояща информация за потребностите на системата, защото НЗОК обработва постъпващите от лечебните заведения данни с два и повече месеца забавяне, което не може да обезпечи нуждата от новост и навременност.

Подаваната от аптеките и болничните аптеки информация е с по-широк обсег, защото включва и отпуснатите на свободна продажба медикаменти от позитивния лекарствен лист, спрямо обработваните от НЗОК данни, които регистрират единствено част от тях.

„ Конкретния брой на задължените да подават данни в СЕСПА лица е променлива големина, която се трансформира всекидневно поради динамичността на българския фармацевтичен пазар, както заради откриването и закриването на активността на съответните субекти (търговци на едро и търговци на дребно), по този начин и заради самото естеството на активността, която те правят. Ако даден индивид не търгува с лекарствени артикули, които са включени в ПЛС и респективно са обект на следене а СЕСПА, то той няма данни, които да подаде, заради което не попада в задължените лица по ЗЛПХМ “, акцентира още министърът.

Данните в системата се криптират по стандарт Advanced Encryption Standard (AES) c 256-битов размер на ключа. Информацията се съхранява в профилирана база данни и е налична за интервал от 60 месеца, след който се архивира. Данните в системата се съхраняват в криптиран тип преди и след архивирането им. Министерство на здравеопазването, НЗОК и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули нямат достъп до данните, защото подобен не е очакван в закона.

Припомняме, че от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти, по който работи СЕСПА, поради подозрения за неефективно действие на системата. Според асоциацията СЕСПА генерира неточни описи на медикаменти в дефицит, за които след това се постанова възбрана за експорт.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР