Съюзническите войски продължават да изтласкват ВСУ близо до Донецк. Те

...
Съюзническите войски продължават да изтласкват ВСУ близо до Донецк. Те
Коментари Харесай

“Това е руска рулетка”. Как разбиват “непристъпната крепост” край Донецк

Съюзническите войски не престават да изтласкват ВСУ покрай Донецк. Те напредват към Авдеевка, която е добре укрепена за осем години. Войниците са подкрепени от артилерия - гаубици и зенитни оръдия. Какво се случва на позициите?

Богове на войната

Една от главните характерности на боевете в Украйна е необятното потребление на артилерия. „ Богът на войната “ не стопира по цялата линия на прикосновение в Донбас. Далекобойните оръдия унищожават хранилища, щабове, полеви укрепления, военна техника, жива мощ. Наскоро ВСУ минират отдалечено Донецк с мини ПФМ-1, разпръсквайки ги над града благодарение на ракети с касетъчна бойна глава.

Сметката е елементарна - да се деморализира и сплаши популацията, както и да се принудят съюзническите сили да бързат и да вършат неточности. Армиите на Русия и на ДНР обаче работят по друг метод. Щом щурмовите елементи срещнат опозиция, незабавно отстъпват, окопават се, след което се нанася масиран удар с оръдия и реактивна артилерия. Извършва се и авиационна поддръжка. И едвам по-късно не престават още веднъж напред. Това лишава време, само че минимизира загубите.

Специална роля играят ракетните системи за залпов изстрел. Това ужасно оръжие за разтрошаване на повърхност в ръцете на ловък пълководец прави допустимо да унищожи цяла военна част с един залп. Въпреки това, РСЗО са доста уязвими от контрабатареен огън - мястото на залпа може да се види с невъоръжено око на няколко километра. Затова локалните пазят като зеницата на окото си своите „ Градове” и „ Урагани”, усърдно ги маскират и непрекъснато сменят позициите им.

Ободряването” на пехотата

Най-ожесточените артилерийски дуели се състояха край Ясиновата. Градът, предградие на Донецк, наподобява е западнал: няма коли, няма хора. Това е най-близкото релативно огромно населено място от Авдеевка. Затова украинските артилеристи „ натрупат “ тук с изключително озлобление.

" Пристига " съвсем всекидневно. Стъклата са изпочупени, а доста здания са без ток и вода от седмици. Магазините не работят, асфалтът е надупчен с кратери. Хората живеят извънредно от филантропична помощ.

На север са ситуирани позициите на реактивната артилерия на 1-ва бригада на армията на ДНР. По пътя водачът натиска педала на газта до пода: Авдеевка е зад необятно поле, има риск да попаднете под обстрел. Градът към този момент може да се разграничи отсам – основно по черните стълбове пушек, издигащи се над постройките. ВСУ са оборудвали окопи тъкмо в средата на жилищните региони, криейки се в мазетата на къщите.

" Изследвахме фрагментите от дрона и данните от разузнаването под прикритие ", споделя съпътстващият офицер от армията на ДНР. “Челно няма да вземем Авдеевка. Украинските военни там безусловно са се заринали в бетон. Впрочем артилеристи към този момент се научиха да вкарват снарядите доста тъкмо. Пряко попадение в бункера е изпълнима задача. И през днешния ден ще " ободрим " тяхната пехота. Разузнаването заяви за огромна централизация на вражеска жива мощ на към 10 километра от фронтовата линия. "

Непознат глас "

Джипът завива в покрайнините на поле, обрасло с трева до кръста. Колата се движи няколко минути, остъргвайки дъното си по голям брой могили, и стопира при незабележимо горско насаждение. Тръгваме, оглеждаме се: къде е артилерията? Наоколо - нито душа. Без бойци, без военна техника. В това се пробват да убедят разузнаването на ВСУ.

След няколко минути ни се обаждат. Трима бойци излизат от " зеленото " и бързо смъкват дегизировката си от 122-милиметровата РСЗО БМ-21 " Град ". 14-тонният исполин зад камуфлажна мрежа и насечени клони през цялото това време се е крил на към три метра от група публицисти, изцяло незабележим. От дрон или през бинокъл е невероятно да се разграничи измежду дърветата. В Донбас от дълго време не слагат на видно място военна техника.

„ Бих желал да кажа, че украинските артилеристи са безполезни, само че не мога - признава командирът на инсталацията с позивна Захар. “Те незабавно стартират да работят против нас. Маскировката, оборудването на окопите и блиндажите са най-важното нещо на фронта”, добавя той.

Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че позициите на донецчани непрестанно се обстрелват с НАТОвски 155-милиметров диаметър. " Свикнал съм по какъв начин звучат руските снаряди. И " гласът " на западните муниции е необикновен, не е ясно какво лети ", продължава той. “Гаубиците М777 по поразяваща мощност, разлитане на шрапнелите и точността на огъня превъзхождат това, което е налично в армията на ДНР. Добре, че нямат доста от тези оръжия. Засега се справяме”, добавя той.

Общо дело

Частта заема позиции вътре в бойната машина. " Град ", ревящ с мощен мотор, напуща горския пояс на 30 м. И замръзва, обръщайки цевите наляво - към Авдеевка. Командирът гладко диктува данните за пукотевица, стрелецът прави корекции, настройва отвесни и хоризонтални ъгли.

Звучи команда " Залп! " - и установката с плач изпраща шестнадесет осколъчно-фугасни ракети към позициите на ВСУ. Няколко секунди по-късно радиостанцията на командира хрипти: „ Целта е улучена “. Димът няма време да се утаи, а бойното транспортно средство излетява. Тази точка към този момент е тъкмо " копирана " от украинските контрабатарейни радари.

" Сега стреляхме на разстояние към 10 километра, това е доста близо ", изяснява мерачът с позивна Лига. " Бяхме видяни, тъй че би трябвало незабавно да се оттеглим тук. Постреляхме и би трябвало да се крием. Отговорът идва доста бързо, най-вече за пет-десет минути. Един път те поработиха тъкмо по мястото, откъдето стреля установката. Тогава успяхме да се махнем безусловно в последния момент”, добавя той.

Според военните работата на ракетния артилерист е сходна на играта на съветска рулетка. Ще провърви или не, ще те виждат или не, ще те обстрелят или няма. В същото време несъразмерното бързане също е строго противопоказано. " Град " не е най-точното оръжие и може инцидентно да удари другарски единици, тъй че мерникът се ревизира доста деликатно. Според напътствията от РСЗО е невероятно да се ударят позиции на съперника, които са по-близо от четири километра от личните войски.

" Артилерията не печели войни и не окупира градове” споделя офицер с позивна Оскар. “Това е обвързване и привилегия на пехотата. И ние работим за това, оказваме помощ на нашите приятели с огън. От нас зависи дали щурмовите групи ще бъдат посрещнати със концентриран огън или ще хвърлят бяло знаме. Армията е комплициран механизъм, в който всички елементи би трябвало да са идеално стиковани”, добавя той.

През последните дни залповете стават все по-силни – решителната борба за Донбас стартира. В ДНР чакат пробив в защитата на ВСУ. Те са чакали през последните осем години.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР