Съюзът на съдиите в България би поискал вето, ако предложените

...
Съюзът на съдиите в България би поискал вето, ако предложените
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите иска вето, ако промените в ЗСВ се приемат

Съюзът на съдиите в България би изискал несъгласие, в случай че препоръчаните промени в Закон за съдебната власт бъдат признати. Това стана ясно от думите на ръководителя на съюза Атанас Атанасов.

Според тях е изначално погрешна тезата, възприета от предложителите, съгласно която непознатото планово финансиране за професионалните организации, е причина за интервенция в независимостта им.

" Тази теза е напълно несъобразена с правилата за актуалното планово финансиране, които се показват общо казано в неприкритост на съответните донори, обществено оповестяване от тяхна страна на областите, по които те обезпечават финансова поддръжка за планови оферти, бистрота и конкурентост на процедурите по кандидатстване, отчетност при консумиране на средствата по плановите действия. ", съобщи Атанасов. Според него на тези правила не могат да бъдат опълчени клишета от рода на " няма безвъзмезден обяд " и " който заплаща, той поръчва музиката ".

Атанасов означи, че Съюза на съдиите в България, са юридически лица с нестопанска цел, извършващи действия в интерес на обществото и като такива подават годишните си доклади пред Министерство на правораздаването. Преглед на уеб страниците на магистратските организации дава явен отговор на въпроса какви планове тези организации извършват и от къде идват финансовите средства, добави Атанасов.

" Ако се одобри, че финансирането, не от източници на европейските съюз, основава взаимозависимост, ами тогава преди всичко следва да се забрани директното финансиране на държавни органи и институции, тъй като те директно въздействат върху длъжностни лица, които взимат решения ", уточни Атанасов.

На въпрос има ли прикрит политически претекст, с който се вършат сходни оферти, Атанасов сподели,че директната цел е ограничение на активността на магистратските организации. " Може би заплашване е тази непосредствена цел ", добави Атанасов.

От съюза считат, че по-далечната цел е да се " капсулират българските магистрати, тъй че да не могат да контактуват с сътрудниците си от другите страни ".

Относно какво биха подхванали, Атанасов съобщи, че ще употребяват всички благоприятни условия.

" Ветото е първата опция, в случай че бъде признат, даже и във типа, в който през вчерашния ден е препоръчан, да. Това е първото средство, което може да се употребява,когато един законопроект е противоконституционен и лимитира непропорционално и непреследвайки законна цел ", сподели Атанас Атанасов. По думите му, друго средство е да бъде сезиран Европейският съд по правата на индивида.

Смисълът на възбраната за финансиране е заплашване, считат от съюза.

Председателят заяви, че взаимно със Съюза на юристите, са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов поради измененията в Закон за съдебната власт.

 Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт желаеха юристите
Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт желаеха юристите

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР