Съюзът на пивоварите започва инициатива за връщане на оборотните стъклени

...
Съюзът на пивоварите започва инициатива за връщане на оборотните стъклени
Коментари Харесай

Бутилки от бира ще могат да се връщат в магазини за повторна употреба

Съюзът на пивоварите стартира самодейност за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира в акция " Върни ме ".

Организацията цитира данни, съгласно които през 2021 година в Европейския съюз са рециклирани към 74% от стъклените бутилки за бира, което значи, че почти 11.6 милиарда стъклени бутилки са модифицирани и употребявани наново.

През последните години в България общо са рециклирани 83 на 100 от стъклените опаковки. През предходната година на пазара тук са пуснати към 33.5 милиона стъклени бирени бутилки за многократна приложимост с общо тегло над 11 650 тона, показват от съюза. Напомнят, че смисъла на оползотворяването на опаковките ще продължи да нараства в подтекста на кръговата стопанска система и пестенето на запаси.

Инициативата тази година се възнамерява да обхване над 10 хиляди търговски обекта в цяла България. Всеки от тези обекти ще има на витрината си стикер със знака на акцията, който ще служи като ориентир за потребителите къде и по какъв начин могат да върнат стъклените си бутилки от бира вместо да ги изхвърлят в контейнерите за разделно събиране.
 Бутилки от бира ще могат да се връщат в магазини за повторна приложимост
© Съюз на пивоварите

Предвижда се акцията да стартира от 25 май като до тогава магазините, които ще одобряват бутилки ще бъдат брандирани.

Целта на акцията с изключение на да оказва помощ за устойчивото развиване на сектора е и да се увеличи събираемостта на стъклените бутилки, които могат да се употребяват неведнъж в индустриалния развой. Повторната им приложимост икономисва въглеродни излъчвания, запаси и сила.

С самодейността се връщаме към положителната остаряла процедура да връщаме празните бирени бутилки за многократна приложимост и в дребните квартални бакалии.

От съюза изясняват, че след приемане на използвани бутилки те минават през разчистване и стерилизация, както и разбор на стъклото, преди да влязат още веднъж в произвеждане. Засега не се показва дали за върнатите бутилки ще се заплаща и кои магазини от кой момент ще стартират да ги одобряват.

Междувременно през септември, че в паркове в гардовете с пивоварни ще сложи железни контейнери за събиране на бирени бутилки.

,,На всеки стадий от бутилирането индикаторите на бутилките доста строго се наблюдават, с цел да се дефинира равнището на устойчивост и качества на стъклото. При вярно предпазване стъклените бутилки резервират свежестта, аромата и усета на бирата за дълъг интервал и се смятат за класика в бирената просвета. ", споделя технологът Атанас Атанасов, представен от организацията.

По данни на пивоварите бутилките могат да се употребяват до 50 пъти, а използването на така наречен оборотни бутилки може да понижи до 10 пъти замърсяването на въздуха. Според статистиката многократните бутилки пестят към 70-80% от електрическата сила, нужна за производството на нови. Използването на 1 звук стъклени бутилки за многократна приложимост икономисва почти 315 кг въглероден диоксид.

Кои бутилки вземат участие в акцията

В акцията вземат участие единствено оборотни стъклени бутилки от бира, които на етикета си са обозначени със знака на акцията " Върни ме ". Това са всички стъклени бутилки от бира за многократна приложимост. Бутилките за еднократна приложимост, тъй наречените необоротни бутилки, не вземат участие в акцията. Те следва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на стъкло, с цел да бъдат рециклирани.

В момента Европейският парламент преглежда нов Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, съгласно който до 2030 година най-малко 10% от пусканите на пазара опаковки за бира би трябвало да са за многократна приложимост, подсети Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на организацията. Предвижда се и депозитните системи за назад изкупуване на опаковки от бира, безалкохолни питиета и бутилирани води също да станат наложителни.

В България към момента няма построена такава депозитна система. Заради това неотдавна и в някои от обектите си да одобряват назад кенове и пластмасови бутилки, които дават отговор на избрани условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР