Съвсем скоро очакваме да видим първите плодове от това сътрудничество

...
Съвсем скоро очакваме да видим първите плодове от това сътрудничество
Коментари Харесай

Днес отбелязваме две години от изстрелването на роботизираната станция ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър

Съвсем скоро чакаме да забележим първите плодове от това съдействие сред Европа и Русия. Преди броени дни беше оповестено, че “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” приключи стадия на снишаване на орбитата си чрез триенето и съпротивлението с марсианската атмосфера – процедура, която носи името “еърбрейкинг ”. Очакваме да бъде даден ход на формалното начало на постоянната научна задача.

Роскосмос към този момент оповестява, че на 9-ти март започнаха тестовите включвания и инспекции на съветския спектрометричен комплекс “АЦС ”.

“Сега можем да кажем, че “АЦС ” е в цялостна подготвеност за осъществяване на научните си задания ”, оповестява Александър Трохимовский, един от водещите участници в проекта. “Всички канали работят обикновено, данните се предават в действен режим ”.

Вторият съветски теоретичен комплекс “ФРЕНД ” също стартира тестовите тествания и към този момент организира първите си наблюдения на повърхността на Марс.

Напомням на читателите, че главната задача на “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” е да търси следи от редки газове в марсианската атмосфера като метан, които могат да са индикатор за съществуването на живот. На борда на автоматизираната станция, прикачен към “ФРЕНД ”, работи и издигнат в България инструмент за проучване на галактическа радиация – “Люлин-МО ”. 

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР