Съвсем наскоро, NVIDIA съвместно с партньори успяха да поставят знакова

...
Съвсем наскоро, NVIDIA съвместно с партньори успяха да поставят знакова
Коментари Харесай

Ревю на игровия ноутбук ASUS ROG Zephyrus GX501

Съвсем неотдавна, NVIDIA взаимно с сътрудници съумяха да слагат знакова степен в историята на развиване на платформите от този клас. Концепцията Max Q-Design разрешава на производителите главно да понижат размерите на геймърските си ноутбуци, без намаляване на продуктивността. Символично първата ултрапортативна нова платформа, която получихме за проби, е ASUS ROG Zephyrus – 15.6-инчово устройство с дебелина 16,9 мм и с графичната карта GeForce GTX 1080.

Този модел го „видяхме“ още сега на представянето му на тайванското ревю Computex 2017. Тогава по горещите му следи успяхме да си съставим първи усещания за него, а в този момент след формалния старт на продажбите, имаме опцията по-отблизо да се срещнем и оценим ASUS ROG Zephyrus.



Характеристики на геймърския ноутбук ASUS ROG Zephyrus GX501:
Тип: Ноутбук;Дизайн: Класически;Операционна система: Windows Pro 10;Диагонал в инчове: 15,6;Вид на матрицата: IPS;Тип на покритието: матово;Разделителна дарба: 1920×1080;Сензорен: -;Процесор: Intel Core i7-7700HQ;Честота в Ghz: 2,8-3,8;Брой ядрата в процесора: 4;Чипсет: Intel HM175;Оперативна памет в GB: 24;Максимален размер на оперативната памет в GB: 24;Тип на паметта: DDR4;Твърд диск в GB: -;SSD в GB: 512;Оптично устройство: -;Графичен адаптер, размер на паметта: NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q, 8 GB;Външни портове: 4x USB 3.0, 1хUSB Type-C, 1x HDMI, 1x RJ-45, 1x headphone/mic-in(combo);Картрийдър: -;Уеб-камера: +;Подсветка на клавиатурата: +;Скенер за пръстови отпечатъци: -;Мрежов адаптер: -;Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac;Bluetooth: 4,1;3G/LTE: -;Тегло в кг: 2,25;Размер в мм: 379x262x16,9-17,9;Материал на корпуса: метал;Цвят на корпуса: черен;Капацитет в мАч: няма данни;Брой кафези: 4;Мощност във W*h: 50;Напрежение във V: няма данни;Тип на батерията: Li-Pol. Комплект
Лаптопът идва в много компактна кутия. В комплект с ASUS ROG Zephyrus идва захранващ блок, набор от съпътстваща документи, външен Ethernet контролер, създаден във тип на USB преходник, RJ-45, спомагателна гумена подложка за дланите и жичната игрова мишка ASUS ROG Strix Impact.



Най-необичайния аксесоар, който липсва в комплекта на други ноутбуци – това е кръстообразната отвертка. Ноутбукът е толкоз стилен, че съгласно производителя, за него не е нужна обособена чанта и той може да се побере в някое от отделенията на познатите ни към този момент походни чанти.
Дизайн и материали
ASUS ROG Zephyrus наподобява елегантно. Това е доста тъничък средноформатен ноутбук с дебелина единствено 16,9–17,9 мм. Отличен резултат, даже по стандартите на елементарните потребителски модели и невероятни индикатори за игрови портативни компютри с графична карта GeForce GTX 1080. Корпусът е направен от авиационна сплав. ASUS ROG Zephyrus е с размери 379×262×16,9–17,9 мм и тегло 2,25 кг.



Разбира се, най-впечатляващ е много тънкият му корпус, изключително когато осъзнаеш какви съставни елементи са поместени вътре. Модел с такова съоръжение доста постоянно е минимум два пъти по-дебел. В горната част на капака е употребен забавен украсителен детайл. Панелът асиметрично е разграничен на две елементи с по диагонал извита повърхнина, при което всеки сегмент има разноправна текстурна полировка. Това усъвършенстване прибавя ефектност във външния дизайн на устройството.



Върху панела също по този начин добре се вижда огромното лого на игровата серия Republic of Gamers (ROG), която се осветява в алено когато системата работи.
Конектори
Всички конектори са поместени върху страничните елементи. На левия панел се намира конектора за свързване на захранващия блок, пълноразмерен HDMI 2.0, два врата USB 3.0 и смесен аудио-жак за свързване на слушалки. Тук можем да забележим и решетката на радиаторния блок, през която се води част от топлия въздух. Имайте поради, че жакът за външното зареждане е извънредно ситуиран в централната част на панела.



Първоначално имаше опасения, че това може да повлияе върху използването на преносимия компютър, само че защото клавишния блок в този случай се намира в долната част, а за захранващия кабел е очакван Г-образен конектор, тук не се следят никакви затруднения. В дясната част са поместени още два типичен врата USB 3.0 и симетричния USB Type-C, който в този случай се употребява и за Thunderbolt интерфейса. Близо до дисплейния блок се намира нишата за слагане на Kensington ключа.



Както виждаме, върху панелите липсва нужния за игровата система конектор RJ-45. Тънкият корпус на ноутбука просто не разрешава поместването на съответния конектор. Въпреки това, производителя несъмнено е планувал по този начин значимия Ethernet, тъй като в комплект с ASUS ROG Zephyrus се предлага външен USB 3.0 основан мрежов контролер.

Липсата на вграден картрийдър изисква привикване с мисълта, че за запис/четене на данни от флаш-карти също ще би трябвало да употребявате спомагателен преходник. В предната странична част се намира единствено забележимия надпис ASUS и дребна козирка, която е комфортна за отваряне на горния похлупак на преносимия компютър. На задната повърхнина се вижда решетката на охладителната система, посредством която се води горещият въздух, а в централната част е нанесено името на модела.
Охладителна система
За ASUS ROG Zephyrus се употребява истинска система за изстудяване, наречена Active Aerodynamic System (AAS). При отваряне на екрана, в долната част на панела се образува процеп за в допълнение влизане на леден въздух. Върху пантите на дисплейния блок са планувани специфични шарнири, огъващи пластмасата. Ако би трябвало да бъдем по-точни, те повдигат корпуса на преносимия компютър, до момента в който платката остава притисната към работната повърхнина.



По увещание на производителя, по този метод се усъвършенства успеваемостта на охладителната система. Като се има поради много компактните размери на ROG Zephyrus и мощните съставни елементи, тук всички средства са положителни.

В структурата на охладителя е употребена двувентилаторна скица с голям брой топлинни тръби. За производството на вентилаторите е употребен течнокристален полимер, допускащ понижаване на дебелината на витлата и увеличение на техния брой. При това, радиаторните блокове са оборудвани с пластини, чиято дебелина е 0,1 мм, което на собствен ред дава опция за увеличение на техния брой и повишение на площта на разпръскване.



Според препоръчаната скица на изстудяване, студеният въздух влиза през горния панел, както и през пукнатината, която се образува при отваряне на екрана. Горещият въздух се води през отвора на задния панел и сегмента в долния завършек на ноутбука. Върху работния панел добре са забележими областите с перфорации, само че при взор под ъгъл, тези зони съвсем не се виждат.
Екран
За ASUS ROG Zephyrus се употребява 15,6-инчова IPS-матрица с разграничителна дарба от 1920×1080. При това, дисплеят е екипиран с матово покритие, а честотата му на освежаване е 120 Hz с поддържа на NVIDIA G-Sync технологията. Това във всички връзки е идеалната композиция.

Въпреки превъзходството на 4К-екраните, производителят в тази ситуация е взел единственото вярно решение да употребява Full HD вид. Именно в подобен режим, съставените елементи на ноутбука обезпечават най-комфортния брой кадри/c даже и при ресурсоемките игри. Повишената периодичност на обновяване и поддръжката на G-Sync доста ще Ви оказват помощ с цел да получите качествена картина.



Що се отнася до опциите на екрана, това като цяло е много порядъчен вид. Ъглите на видимост по традиция са положителни за IPS. Измерената оптималната бляскавост е 288 cd/m2, а минималната – 33 cd/m2. Това значи, че в тъмното, яркостта може да се понижи до удобни стойности, а в изискванията на положително осветяване яркостта също ще бъде задоволителна. Регулирането на интензивността е отмерено. Всяка последваща стъпка усилва цената с 20-30 cd/m2. Широчинно-импулсната модулация (PWM) не се употребява за ръководство на яркостта, тъй като трептенето на подсветката е изключено.



Измереният контрастност – 705:1. Цветовата температура е малко по-ниска от еталонните 6500К, което дава едвам осезаем топъл колорит. Кривата на гамата се държи на равнище 2.2. Производителят твърди за цветовото покритие 100% sRGB и получените резултати са близки до това. Качеството на изображението оставя прелестно усещане. Тук са добре уравновесени всички характерности.

Страничните рамки са с дебелина 15 мм. Над екрана се намира уеб-камерата (1280×720@30), а в непосредствена непосредственост до нея е ситуиран и работния знак, датчика за околната светлина и няколко вградени микрофона.



Горният похлупак с екрана се отваря на 130-140°, което разрешава да изберете комфортната за вас  позиция. Пантите са задоволително стегнати и добре фиксират екрана. Заедно с това, отварянето на капака може да се извърши и с една ръка, без придържане на корпуса на ноутбука.
Платформа и продуктивност
ASUS ROG Zephyrus работи въз основата на платформа с чипсета Intel HM175 и е оборудван с процесор Intel Core от 7-мо потомство (Kaby Lake). В нашия случай това е Core i7-7700HQ – 4 ядра, 8 потока, честотна формула от 2,8/3,8 Ghz и TDP 45 Вата.



Добър вид за игрова система с порядъчен ресурс от процесорна продуктивност. Ноутбуците от линията могат да бъдат оборудвани и с чип Core i5-7300HQ. Това е заслужен вид, макар неналичието на Hyper-Threading поддръжка, което несъмнено ще окаже въздействие върху резултатите в многопоточните приложения.



Core i7-7700HQ въпреки и да отстъпва с 20-30% по TDP на десктопния Core i7-7700K, в мобилен формат сходни индикатори не са толкоз елементарни за реализиране.

ASUS ROG Zephyrus се трансформира в един от първите портативни компютри, употребяващи графиките NVIDIA Max-Q. Новата идея на калифорнийците разрешава доста понижаване на потреблението на електрическа енергия от мобилните графични карти, а също по този начин дава опция на производителите на ноутбуци да предложат тъничък модел с мощна дискретна графика.



В подтекста на графичните карти, разработчиците в процеса на проучване са стигнали до извода, че в избран миг повишението на продуктивността изисква непропорционално увеличение на потреблението на електрическа енергия от страна на GPU. Всъщност, цената на Max-Q подхожда на най-хубавото съответствие сред продуктивност на ват и изразходвана електрическа енергия.



Какво значи това на процедура? Например, GeForce GTX 1080 Max-Q има GPU със същото количество изчислителни блокове, както и обичайните мобилни GeForce GTX 1080, само че графичният процесор работи на по-малка тактова периодичност. Вместо 1556/1773 Mhz, GPU употребява по-малко нападателната формула – 1101-1290/1278-1478 Mhz. При това, TDP на графичната карта понижава от 150 W на 90-110 W, а усъвършенстваната VRM схемотехника Ви разрешава да употребявате графичната карта в един по-компактен корпус. Всъщност, ASUS ROG Zephyrus е прегледен образец за потреблението на Max-Р.



Разглежданата версия на ноутбука е оборудвана с GeForce GTX 1080 Max-Q c 8 GB памет GDDR5X. Истинската стойност на работната периодичност на GPU е 1227 Mhz, а междинното ускоряване е на равнището от 1366 Mhz.

В този вид, GeForce GTX 1080 Max-Q от позиция на продуктивността ще се окаже сред пълноформатните мобилни GTX 1070 и GTX 1080. Получените резултати удостоверяват догатките. В 3DMark Fire Strike, ноутбукът набира 13 600 точки, откакто в подтеста Time Spy той преодоля цената от 5500 точки.



За ноутбука се употребява оперативната памет DDR4-2400. 8 GB в началото са налични върху дънната платка, само че чрез един слот за So-DIMM модули, общият размер може да доближи до 24 GB. Именно в този вид е и ноутбука, който ние тестваме. Оперативната памет обаче не е доста. 16 GB – това е рационалният най-малко за една производителна геймърска система, а съществуването на 24 GB Ви разрешава да не мислите за надграждане. RAM работи в двуканален режим, демонстрирайки съответната за DDR4-2400 висока скорост.



За предпазване на данните, ASUS ROG Zephyrus са оборудвани единствено със скоростни твърдотелни дискове M. 2 x4 NVMe. Възможните разновидности са с 256 GB, 512 GB или 1 TB. Конфигурацията, която публично ще се предлага в нашата страна е с SSD 512 GB. В този случай, производителят не просто е употребявал високоскоростна памет, само че е избрал и един от най-хубавите модели в своя клас. Става дума за SSD серията Samsung SM961, въз основата на контролера Samsung Polaris и многослойната флаш-памет 3D V-NAND MLC.



Модификацията с 256 GB може би ще е с по-атрактивна цена, само че тук следва да се има поради, че върху SSD ще бъде конфигурирана операционната система и всички съпътстващи я приложения и за това за инсталиране на игри в най-хубавия случай ще останат от порядъка на 200 GB. При сегашните условия към размера на свободното пространство на диска, тук ще е допустимо инсталирането на два три тежки плана. Надграждането на устройството теоретично е допустимо, само че мястото за M. 2 SSD тук е едно и без посещаване в сервизен център за подмяна на устройството за предпазване, няма по какъв начин да минете.



Като се има поради употребяваните съставни елементи, нищо чудно, че общосистемната продуктивност на ноутбука е на доста положително равнище. Което се удостоверява и от интегралните PCMark проби.

Въпреки това, тези ноутбуци се купуват не да ги мъчите с офис приложения. Мерилото за продуктивността тук е броят на кадрите/с при по-тежките игри. ASUS ROG Zephyrus в този случай е добър.

Оценявайки продуктивността на системата, може да се каже, че фактическите индикатори са по-близки до тези модели, оборудвани с мобилните графични карти GeForce GTX 1070. Моделът GTX 1080 в Max-Q дизайна се оказва по-бърз с 5-15%, до момента в който пълноформатната версия GeForce GTX 1080 предлага спомагателен растеж в продуктивността с още 10-20%. Тоест, във връзка с изчислителната мощ, от Max-Q не може да се чакат каквито и да е чудеса, защото това просто е дарба да се побере високоскоростна дискретна графика в корпус с дебелина по-малко от 20 мм. Освен това, унифицирания дизайн GPU+VRM ще разреши на повече производители на ноутбуци да оферират свои лични версии на тънки игрови модели.
Загряване, звук и постоянна работа
За игровите ноутбуци, нагряването е доста настоящ въпрос. Производителните съставни елементи имат не малко консумация на електрическа енергия и за това отвеждането на топлината става нетривиална задача, изключително когато става въпрос за модел с по-малка дебелина на корпуса.



В режим на покой на ASUS ROG Zephyrus, температурата на процесора и видеокартата се задържа на равнището от 40 градуса. В този случай, вентилаторите на охладителната система въпреки и да не стопират, работят доста безшумно. При нужда, оборотите се усилват гладко, без внезапни съмнения.



За страдание, известните принадлежности не разрешават да се следи скоростта на въртене на вентилаторите в процеса на работа. Стойността е налична в BIOS, само че това е по-скоро опция да се уверите, че те по принцип работят.



По време на високо изчислително натоварване на централния процесор в приложението AIDA64, чипът се нагрява до 80С. А тук комбинираното натоварване, когато по едно и също време са включени и процесора и видео картата, е по-трудно да се пресметна.



След половин час игрова сесия в Battlefield 1, температурата на процесора се усилва до 95 градуса, освен това, съдейки по графика на положението, в процеса се задейства тротлинг режима за понижаване на нагряването на чипа. По време на игра с високо качество на графиката, оптимално претрупан се оказва и графичния процесор, тъй че известното понижаване на честотата на CPU в процеса на процедура не оказва въздействие върху продуктивността. Въпреки това, охлаждането на съставените елементи в тънкия корпус на ноутбука към момента се оказва доста сложна задача, даже и при потребление на Max-Р дизайна.



Що се отнася директно до температурния режим на работа на графичната карта, то GPU се нагрява до 80 градуса, при което работната тактова периодичност в игрите варира от 1450 Mhz до 1700 Mhz.
Клавиатура и тъчпад
Както към този момент отбелязахме, за възстановяване на опциите на охладителната система, клавиатурния блок на ноутбука е поместен към долния завършек на работния панел. Този коренен метод към този момент не е нов, само че към момента е необикновен.



В подтекста на игровата система, сходно оформление може да бъде много комфортно, изключително за тези, които по-рано са употребявали спомагателна клавиатура или са предпочитали десктопната платформа. В този случай не е належащо дланта да се държи върху корпуса, а тя просто пада върху повърхността на работния плот.

Може би на някой ще му бъде по-удобно да употребява спомагателна гумена поставка, която идва в комплект с ноутбука. Бутоните са от островен вид и имат относително дребен ход – 1,4 мм. При натискане на платформата, тя съвсем не се огъва. Обявена е също и поддръжка на системата Anti-ghosting, позволяваща едновременното култивиране на до 30 бутона.



Клавиатурата е с спомагателна RGB подсветка с три режима на активност и опция за избор на цвят на илюминациите. Очаквано за игровия модел са налични и групата от бутони WASD и QWER за феновете на шутърите и MOBA. Подсветката на този блок може да се ръководи без значение от фирменото приложение AURA. Тук се оферират няколко спомагателни резултата.

 Източник:
kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР