Съвременното изкуство си проправя път във Варна още през 80-те

...
Съвременното изкуство си проправя път във Варна още през 80-те
Коментари Харесай

Съвременно изкуство | На хоризонта има БУНА

Съвременното изкуство си проправя път във Варна още през 80-те години, на инат на идеологическата цензура и лимитираните културни въздействия - в последно време все по-често се напомня, които като интервал съответстват с появяването на една от първите съоръжения у нас ( " Терен и структури " на Веселин Димов от 1982 г.) и първата частна изложба ( " Галерия 8 " на Борис Стателов през 1988 година, дейна до днес). Това дава основа за дейна сцена и поява на голям брой галерии през 90-те години, а тази инерция продължава и при започване на новия век,. В началото на 2020 затвори и едно от дребното останали пространства за модерно изкуство - contemporary space.Сега градът внезапно отскача и още веднъж излиза на повърхността. През последните две години стартира все по-интензивна стратегия на събития, а скоро в града ще се случи и най-амбициозната самодейност в тази посока от известно време насам.

Съвременното изкуство си проправя път във Варна още през 80-те години, на инат на идеологическата цензура и лимитираните културни въздействия - в последно време все по-често се напомня, които като интервал съответстват с появяването на една от първите съоръжения у нас ( " Терен и структури " на Веселин Димов от 1982 г.) и първата частна изложба ( " Галерия 8 " на Борис Стателов през 1988 година, дейна до днес). Това дава основа за дейна сцена и поява на голям брой галерии през 90-те години, а тази инерция продължава и при започване на новия век,. В началото на 2020 затвори и едно от дребното останали пространства за модерно изкуство - contemporary space.

Сега градът внезапно отскача и още веднъж излиза на повърхността. През последните две години стартира все по-интензивна стратегия на събития, а скоро в града ще се случи и най-амбициозната самодейност в тази посока от известно време насам.

На 24 май стартира първото издание на форума за модерно изкуство БУНА, проведен от кураторката, антроположка и ръководител на съдружие " Таляна " Ралица Герасимова, художничката София Димова и Калина Жечева, и трите обвързани и с активността на ReBonkers.

Идеята им е да потвърдят, че изкуството у нас не се случва на няколко познати места, артистичната сцена може да е по-малко фрагментирана и че във Варна в действителност има аудитория, гладна за нови събития.
Част от серията Dürer vs. Doner на Кокимото Реклама Акценти от програмата на БУНА: 26.05. Концерт на КАКЕ? в клуб " Ментол ", 21 ч. 27.05-28.05. Инсталация ан Гьонюл Нухоглу, " Ментол ". 27.05. Кокимото, Мартина Вачева и Мич Брезунек показват участията си от 14 ч. в Дома на архитекта. 28.05. Архитектурна разходка из Варна с Християн Облаков сред 15-16 ч. Начало: хотел Роял. 28.05. Фотографът Никола Михов ще опише за изложбата Death Valley в Rebonkers от 17 ч. Децентрализацията на изкуството като задача допустима
БУНА (по името на бетонните блокове по крайбрежието, постоянно ориентировка в посоката за локалните и

" тъй като буните разрушават вълните и трансформират брега " ) ще предложи повече от 15 изложения с присъединяване на художници и гостуващи галерии от цялата страна, над 20 полемики, лекции и диалози (включително семинар на 26 май), пърформанси и артистични намеси на разнообразни места из града, най-вече в ReBonkers и на разнообразни пространства към улица " Преслав ".

Програмата планува и пространства, в които рядко се слага модерно изкуство - да вземем за пример в Дома на архитекта, която показа в София преди две години - серия от графика, рисунка, живопис и обекти, в която той слага въпроса има ли към момента достоверен протест против традицията.
Реклама
Ще вземат участие още проф. Владимир Иванов, Доника Йорданова, както и стрийт арт художниците Алекси Иванов и Виктория Георгиева-Mouse.

За първи път варненската изложба Largo ще покаже модерно изкуство, в тази ситуация от Жанина Маринова. Случаят е и опция за по-голямо внимание към другояче дългогодишни галерии като учредената през 2000 година Le Papillon.
София дебаркира във Варна
Ще гостуват съвсем всички значими пространства за образни изкуства в столицата: " Аросита " (с произведения на Анна Бачева, Александър Вълчев, Елена Назърова, Катя Гецова, Сашо Стоицов, Сияна Шишкова), Aether, DOZA, Little Bird Place, ONE (Богдан Александров, Георги Янков, Иван Костолов, Свилен Стефанов), Swimming Pool (с апаратура на крайбрежния минерален басейн Moonlight), Институтът за модерно изкуство (с лекция на Лъчезар Бояджиев и работи от Калин Серапионов и Мария Налбантова), КО-ОП, изложба Synthesis, Structura, ПОСТА (с план за видоизменение на витрината на ключарското ателие на улица " Цариброд " 12), студио за тон и форма " Белка " (, Петър Сапунджиев, Мила Янева-Табакова, както и и, които ще вземат участие на фестивала и с групата си КАКЕ? в " Ментол " в петък вечер), DOMA Art, цифровата изложба gallery gallery на, която ще показа статуя с добавена действителност от Петя Боюкова в Work del Mar Premium Coworking,

Галерия +359 ще способства с едно от няколкото задгранични участия - изложбата Home is Where You Make It на турската художничка Гьонюл Нухоглу.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР