Беларуският диктатор Александър Лукашенко няма да има контрол над армията

...
Беларуският диктатор Александър Лукашенко няма да има контрол над армията
Коментари Харесай

Беларуски политик: Армията може да свали Лукашенко и да премине на страната на Украйна

Беларуският деспот Александър Лукашенко няма да има надзор над армията на Беларус, в случай че подреди инвазия в Украйна. Тя може да се обърне против него. Това съобщи пред телевизия FREEДОМ беларуският политик Валерий Мацкевич, представител на Координационния съвет на демократичните сили на Беларус.

 

В Беларус беше утвърдена така наречен военна теория, в която има уговорка, която ще разреши присъединение към войната против Украйна. Говорим по-специално за изпращане на войски. Твърди се, че Беларус счита за допустимо да даде военна помощ на по този начин наречените другарски страни, което значи изпращане на боен контингент. Тази „ теория “ е нужна на първо място не на Лукашенко, а на Путин.

 

Лукашенко обаче има един огромен проблем – няма надзор над армията си. Както е известно, Беларус е най-близкият съдружник на съветския агресор и даде територията си на съветската войска, която отвори фронт против Киев през февруари 2022 година До момента обаче Беларус не е изпращал свои бойци против Украйна.

 

„ Теоретично в този момент Путин може да принуди Лукашенко да извърши избрани дейности (срещу Украйна). Двамата изразходват големи запаси за агитация, с цел да повлияят на публичното мнение и по-конкретно в беларуските сили “, съобщи Валерий Мацкевич, съгласно който обаче тази тактичност няма да проработи.

 

Влиянието на Лукашенко върху обстановката, която се случва в този момент, е извънредно малко. И той доста добре схваща, че армията може да се обърне против режима му, другояче от дълго време да е изпратил бойци в Украйна, счита Мацкевич.

 

„ Ако Лукашенко бе дал такава заповед, той нямаше да има гаранции, че беларуската войска няма да премине на страната на Киев. Смятам, че беларуската войска е част от беларуското общество и не е вярна на имперските проекти на Лукашенко и Путин “, съобщи Мацкевич.

 

Евентуална заповед на Лукашенко за нахлуване против Украйна може да е искрата, която да подпали беларуското население да смъкна режима на диктатора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР