Съвременен метод позволява по-щадяща операция при рак на гърдатаВсяка година

...
Съвременен метод позволява по-щадяща операция при рак на гърдатаВсяка година
Коментари Харесай

Лимфедемът на ръката може да се избегне

Съвременен способ разрешава по-щадяща интервенция при рак на гърдата

Всяка година към 4000 дами в България чуват диагнозата рак на гърдата и се постанова да претърпят интервенция. Средно една на всеки пет от тях развива неприятната последица лимфедем на ръката.

“Лимфедемът се дефинира като нарастване с повече от 10% на размера на ръката, повече от 3 месеца след интервенцията - изяснява доктор Мариела Василева, експерт в направление хирургия на гърда в Медицински комплекс “Д-р Щерев”. - Той се дължи на нарушение структурите и унищожаване на лимфните възли, по които лимфата се оттича от ръката. Рискът от развиване на лимфедем 1 до 3 години след лекуване на рак на гърдата варира в необятни граници според от приложеното лекуване.”

С най-голяма периодичност той се развива след осъществяването на мастектомия, аксиларна дисекция на лимфните възли, химио- и лъчетерапия. Основен рисков фактор за него след лекуването е затлъстяването. Упражненията, мануалният дренаж и компресивните ръкави могат да лимитират лимфедема, само че цялостното му изцеление е извънредно мъчно.

Затова лекарите се концентрират върху актуалните способи за установяване мащаба на самата интервенция. “Сентинелната дисекция на лимфни възли е процедура, при която се локализират първите 1 до 3 лимфни възли по пътя на разпространяване на туморните кафези в тялото. Ако в тях няма метастази, следващо унищожаване на още лимфни възли не се постанова. Тази процедура понижава честотата на развиване на лимфедем сред 6% и 13%”, споделя доктор Василева. Този способ може да се ползва и при по-авансирали тумори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР