Съвместно изявление на Съединените щати и България по рамката за

...
Съвместно изявление на Съединените щати и България по рамката за
Коментари Харесай

Създаваме военноморски координационен център във Варна, САЩ похвалиха решението

 Съвместно изказване на Съединените щати и България по рамката за стратегическо партньорство:

Съединените американски щати и Република България имат построени мощни и трайни взаимоотношения на другари, стратегически сътрудници и съдружници, които споделят трансатлантическите си задължения. Отчитайки забележителните провокации, пред които са изправени нашите две страни и международният ред, ние удостоверяваме нуждата от развиване и затвърждаване на културните, икономическите, институционалните и военните връзки, които ни обвързват за по-добра взаимна сигурност, разцвет и благоприятни условия. Ние също по този начин показваме неспирното си разбиране, че в основата на нашите връзки продължава да стои общата ни принадлежност към демократичните правила и полезности, в това число върховенството на закона и спазването на правата на индивида.

Изхождайки от постигнатия от нас значителен прогрес през последните години и с взор към бъдещето, желаем да поставим спомагателни старания за по-нататъшно реализиране на евентуалните изгоди от нашето стратегическо партньорство в следните области:

Сътрудничество в региона на сигурността и защитата

Като регистрира потребността от повишение на нашата групова сигурност, България има намерение да продължи да влага в модернизацията на своите въоръжени сили, подобряването на оперативната съгласуемост и осъществяването на заявените цели за качества в границите на НАТО. В сходство с гаранциите за отбранителни разноски, поети от всички съдружници по време на срещата на НАТО през 2014 година в Уелс, България има намерение да продължи да извършва своя реален проект за постигане на заложените разноски за защита до 2024 година

Двете страни имат намерение да надграждат въз основа на сполучливото Споразумение за съдействие в региона на защитата от 2006 година, като изработят взаимно пътна карта в поддръжка на двустранното отбранително съдействие за противопоставяне на морските, кибернетичните и хибридните закани в черноморския район през идващото десетилетие. Тази 10-годишна пътна карта ще поддържа българските старания за рационализация чрез даване на помощ в региона на сигурността, улеснение на достъпа до съвременни американски отбранителни технологии и разширение обсега на военните учения, взаимните дейности и образование, с което да се подобрят още повече нашата оперативна съгласуемост и съответните качества.

Гледайки със угриженост ситуацията със сигурността в Черно море, Съединените американски щати приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие. Двете страни имат предпочитание да си сътрудничат в допълнение както двустранно, по този начин и в границите на НАТО, с цел да поддържат качествата на България за осъществяване на военноморски интервенции, чрез което ще се укрепи нашата групова сигурност по югоизточния фланг на НАТО.

Съединените американски щати и България чакат да бъде извършен стратегически разговор на високо ниво за по-нататъшно разискване на осъществяването на тези цели.

Сътрудничество в региона на стопанската система, търговията и енергетиката

Енергийната сигурност е национална сигурност. Пътят за опазване на енергийната сигурност на България и понижаване на цените в енергетиката минава през действителна пазарна либерализация и промени. Ние желаеме да поддържаме непрестанен разговор по отношение на този развой. Нашата обща цел е България да се трансформира в същински разпределителен газов център и основен източник на районна енергийна сигурност, без монополисти, без значение дали задгранични или национални, работещ въз основа на пазарните правила. Американският опит може да помогне на България в построяването на един същински динамичен енергиен пазар.

Двете страни имат намерение да работят дружно, с цел да посрещнат провокациите на бъдещето. Отчитайки интереса на България за прекосяване към по-ефективни и чисти източници на сила, ние желаеме да си сътрудничим за повишение на газовите доставки от надеждни източници и диверсифициране на ядрено-енергийния бранш, както и за увеличение на каузи на възобновимите източници в общата енергийна матрица. Продължаването на комерсиалния продан в тази сфера се чака да укрепи българската енергийна сигурност и да намали цените в услуга на българските крайни консуматори. Ние отчитаме значимото значение на нуклеарната сила за цивилен цели като благонадежден и чист енергиен източник и сме подготвени да работим дружно за намиране на решения на енергийните потребности на България. За да се възползва в оптималната степен от надеждните и преференциални доставки на полутечен природен газ от американски производители, България се нуждае от подобаваща инфраструктура. Заедно имаме намерение да следим процеса и да работим за реализиране на съдбоносен прогрес в построяването на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис, Гърция.

В интерес на задълбочаването на нашите стопански връзки и подсилване на нашите търговски връзки ние имаме намерение да задълбочим настоящия разговор по въпросите, свързани с капиталовия климат. Нашата цел е да спомогнем за поощряване на връзките сред бизнесмените от нашите две страни и за по-нататъшно възстановяване на капиталовия климат в България, което да способства за привличането на спомагателни американски вложения и ноу-хау. Възнамеряваме да подсигуряваме заслужено отношение към вложителите и заслужено решение на капиталовите разногласия по метод, който усилва доверието на вложителите. Като част от този разговор ние имаме намерение да открием способи за затвърждаване на позитивните резултати и продължение на постигнатото по повод опазването на правата на интелектуалната благосъстоятелност в България.

Укрепване на демокрацията и върховенството на закона

Доброто ръководство образува основата на нашата споделена сигурност и разцвет. Съединените американски щати имат намерение да окажат поддръжка на България в нейните дейности за справяне с корупцията, която лимитира икономическия напредък и доверието в публичните институции чрез интензивно правосъдно и полицейско съдействие и даване на техническа помощ и образование. Тези старания целят предотвратяването и правосъдното гонене на корупцията по високите етажи, транснационалната проведена престъпност и финансовите закононарушения в България. България възнамерява да основава условия за мощно икономическо развиване, като зачита първостепенната роля на закона и неприкосновеността на договорите. Съединените американски щати и България също по този начин имат намерение да си партнират в отбраната на медийните свободи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР