Съвместни проверки за нелоялни търговски практики започват в дните преди

...
Съвместни проверки за нелоялни търговски практики започват в дните преди
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Хората, които се презапасяват с продукти, не си дават сметка, че им излиза по-скъпо

Съвместни инспекции за нелоялни търговски практики стартират в дните преди Великден от Комисия за отбрана на потребителите, Национална организация по приходите, Българска организация за сигурност на храните и Държавната комисия по стокови тържища и борси

Това съобщи в "Говори в този момент " по ръководителят на Комисия за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

"Над 100 души от КЗП ще се включат в инспекциите в цялата страна. Ще се гледа произхода на стоките, ще има наблюдаване и на цените. Надявам се, че сформирайки тези инспекции, няма да има хора, които да се изкушат да изкарат пари на гърба на някой различен. " - сподели Маргаритов.

Всяка година КЗП постанова към 200 санкции за нелоялни търговски практики. Той подсети, че след последните промени в закона глобите за търговците доближават до 50 000 лева

Продължава инспекцията на КЗП и Комисия за защита на конкуренцията за оповестено олио на промоционална цена от комерсиална верига, което не е достигнало до потребителите. От веригата са обяснили неналичието на наличност с проблем с доставката. Ако обаче се потвърдят съгласувани дейности, ще бъдат наложени наказания, сподели Маргаритов.

Той посъветва хората да не се вторачват в съответен артикул с понижена цена в комерсиална листовка, а да търсят преференциална настройка за покупка на всичко належащо.

"Аз, да вземем за пример, като консуматор, съм последовател на метода, при който няколко дни преди да направя по-голям пазар, проверявам брошури на разнообразни търговски вериги и си върша проект какво от кое място да купя. Така, когато се прибера у дома, знам, че съм пазарувал преференциално, най-малко по отношение на това, което съм видял като цени. "

Димитър Маргаритов прикани хората да не се поддават на дезинформация, с цел да не се стига до изкуствено основано напрежение като опашките за бензин или олио отпреди няколко седмици.

"Трябва да се знае, че няма никакъв риск от дефицит на артикули от първа нужда. Паниката с бензина и олиото се дължи на дезинформация, че се чака недостиг и това е допустимо да се случи и с други артикули. По този метод цената им в допълнение се повишава отвън инфлацията. Трябва да има говорене от страна на управляващите към хората и ние това се опитваме да вършим. Хората, които се презапасяват, не си дават сметка, че от време на време им е по-изгодно да пазарят даже и на по-скъпа цена, в сравнение с да се презапасяват със артикули със относително къс период на валидност. Защото, в случай че да вземем за пример съм си купил огромно количество олио за 4 лева литъра и му изтече периода след година, а аз изхвърля останалото количество, ще се окаже, че съм си го купил на по-висока цена. " - сподели Маргаритов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР