Съветвайте се с добри приятели! Нито един човешки живот не

...
Съветвайте се с добри приятели! Нито един човешки живот не
Коментари Харесай

Самотата е надвиснала като буреносен облак над съвременното нервно общество

Съветвайте се с положителни другари!

Нито един човешки живот не е изолиран. Даже ориста на самотния надзирател на фар — някъде на безлюден остров в морето, е обвързвана със ориста на други хора и е неделима парченце от живота на цялото общество.

Още от детството си търсим в неизчерпаемото голям брой от човеци, което ни обкръжава, близки на нас хора.

Всеки от нас си спомня за първите детски игри на улицата, за обичаните си съученици от класа. Цялото ни детство, младежката и зрялата ни възраст са присъщи с многочислените другарства, които приключваме по друг метод.

Те траят по-кратко или по-дълго според от нашия темперамент и от житейските условия.

Приятелствата обогатяват нашия живот.

Ние освен претърпяваме своите ежедневни наслади и грижи, само че и прочувствено поддържаме околните си по пътищата на живота.

Не всеки умее елементарно да се среща и да завързва другарство.

Някои хора имат по-затворен темперамент. Те са саможиви, плахи, необщителни. Имат податливост да се затварят в себе си и да се занимават единствено със своите проблеми.

Съвременните „ забързани “ темпове от време на време въздействат неподходящо на другарските връзки.

Животът изисква от нас непрестанно пригаждане, чести премествания от едно място на друго.

Самотата е надвиснала като буреносен облак над актуалното нервно общество.

Затова най-важното за нас е да не се поддаваме на песимистични настроения, а да намерим сили да устоим на това „ обществено “ напрежение.

В предишното хората прекарваха целия си живот край фамилното огнище на село или в града, където са се родили, дълги години в обкръжението на едни и същи лица. И другарствата възникваха разумно, като продължаваха „ до гроб “.

Това идилично време отмина окончателно. Въздишките по предишното няма да ни оказват помощ. Трябва да се пригодим към действителността, към изискванията, които ни обкръжават. И като Робинзон неуморимо да търсим и да откриваме своите Петкановци.

Казват, че споделената наслада е двойна наслада, а споделената тъга — половин тъга.

Приятелството с откровени, почтени хора ни разрешава по-добре да се ориентираме в лабиринта на живота. Ако се посъветваме с добър другар, по-лесно ще намерим ключа към разрешаването на проблеми, които в първия миг ни се костват страшни и неразрешими.

Без близки другари, без добра и радостна компания, която по самобитен метод ни откъсва от всекидневните неизбежни, постоянно потискащи грижи и проблеми, се лишаваме от доста прелестни мигове и прекарвания.

Излет през почивните дни или просто диалог на чашка кафе — това има своето позитивно влияние, своето омагьосване единствено тогава, когато ни обкръжават благи и познати лица.

Приятелството, както и всички останали взаимоотношения сред хората, изисква избрана приемливост. Разбирайте другите, в случай че желаете да бъдете разбрани.

Прощавайте, в случай че желаете да ви простят. Изслушвайте с интерес и схващане компликациите и грижите на другите, в случай че очаквате същото от тях. Бъдете благи, деликатни и уравновесени.

Как да избираме приятелите си?

Универсална рецепта не съществува. Зависи от характера, склонностите и действителните благоприятни условия на индивида в неговата среда.

Един го притегля по темпераментният деятелен вид, на различен са по-близки спокойните уравновесени хора. Но във всички случаи се стремим към другарство с почтени, честни, кардинални и надеждни хора.

С тези, които умеят да държат на думата си, които няма да ни излъжат и в решаващия миг няма да ни оставят сами.

Мислете за своите другари. Мислете за отношението им към вас и за вашето – към тях. Не смятайте минутите и диалозите, извършени с тях, за изгубено време даже когато в избран миг ви се костват незначителни.

Приятелството е едно от нещата в живота, които най-вече ценим.

Имайте пред тип, че в миг на меланхолия телефонният диалог с другар може да избави един човешки живот.

Представете си, че животът ви наподобява на нанагорнище в планината.

Понякога времето е неприятно, вали сняг, има мъгла. Трудностите по пътя се усилват, в случай че се изкачвате сами.

Но една ласкава и здрава другарска десница ще ви помогне да преодолеете трудностите. Тя ще бъде за вас вяра и опора в сериозния миг.

създател: Йозеф Квапилик

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР