Съветват премиерката да не бърза с гласуването на сделкатаБританската премиерка

...
Съветват премиерката да не бърза с гласуването на сделкатаБританската премиерка
Коментари Харесай

Мей на нов рунд преговори с ЕС

Съветват премиерката да не бърза с гласуването на договорката


Британската премиерка Тереза Мей стартира нова серия съвещания с водачи в Европейски Съюз в следващ опит да получи отстъпки за защитната уговорка за ирландската граница, написа в. “Файненшъл таймс ”.

Казусът с границата е съществена спънка пред одобряването на съглашението за Брекзит в английския парламент, гласуването на което е планувано за седмицата, започваща от 14 януари. Депутати, в това число от консерваторите на Мей, се притесняват, че с цел да се избегне връщане на границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия последната може да остане част от митническия и търговски съюз с Европейски Съюз за неустановен интервал.

Според източници на “Файненшъл таймс ” Мей ще беседва с канцлерката Ангела Меркел, с холандския министър председател Марк Рюте и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

На последното си съвещание м.г. Европейският съвет реши, че няма какво повече да предложи на Лондон отвън постигнатото към този момент съглашение за Брекзит.

Говорител на Еврокомисията съобщи, че шефът й Жан-Клод Юнкер е подготвен да изслуша Мей когато и да е, само че акцентира, че договарянията за договорката за излизането на кралството от Европейски Съюз са завършили и тя не предстои на предоговаряне.

Междувременно английският министър за Брекзит Стивън Баркли уточни, че все по-вероятно е излизането от Европейски Съюз без договорка, в случай че Народното събрание в Лондон отхвърли съглашението.

А предшественикът му Дейвид Дейвис прикани Мей да отсрочи гласуването като изясни, че колкото повече кралството се приготвя за Брекзит без договорка, толкоз повече нараства опцията за реализиране на по-добро съглашение. Дейвис уточни и че Европейски Съюз се тормози да не загуби 39-те милиарда паунда, които би получил за развода с Лондон по силата на актуалното съглашение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР