Съветниците от СДС дадоха пресконференция, на която споделиха опасенията си

...
Съветниците от СДС дадоха пресконференция, на която споделиха опасенията си
Коментари Харесай

Станимир Станчев: Притеснени сме, че сесията на Общинския съвет ще бъде на дълговете и сделките

Съветниците от Съюз на демократичните сили дадоха конференция, на която споделиха опасенията си за изтегляне на заеми от Община Русе

" Притеснени сме, че сесията на Общинския съвет на 24 януари ще бъде сесията на задълженията – дълг, дълг, продажби и дарове, и може би в последните няколко дни чуваме, че ще бъде сесия и на покупко-продажбите “, разяснява съпредседателят на групата общински съветници от СДССтанимир Станчев, представен от.

Той и сътрудниците му дадоха конференция, на която споделиха опасенията си по отношение на предложенията за изтегляне на заеми от Община Русе.

Станчев напомни, че преди Нова година съветниците от Съюз на демократичните сили са пуснали няколко сигнала, които дефинират като знакови, тъй като по думите им те дават един ослепителен образец по какъв начин работи общината. „ Първият е за незаконосъобразността на слагане на монументи в Младежкия парк, вторият е по какъв начин се пропуща държавни пари да се усвоят от общината – за върнатите пари от Доходно здание и за два моста. Третият е по какъв начин работят покупко-продажбите в Общинския съвет – под напън се вкарваше отстъпено право на градеж на гаражи, където се оказва, че има връзка с представители на Вътрешна македонска революционна организация. Това демонстрира каква процедура се е наложила в общината “, сподели още той.

Предложенията на администрацията за изтегляне на сериозен дълг, импортирани за разглеждане на сесията на следващия ден, тормозят сините. „ Ясно е, че поради идните локални избори януари е последният вероятен месец, в който сегашната администрация може да тегли дълг. Поисках информация за личните доходи на общината – варират сред 52 и 54 млн. лева в годините. С този дълг процентът надвишава 50 % по отношение на личните доходи. В момента няма бюджет, а сме в изискванията на 1/12 от предходния. А общината може да се издължава единствено със лични доходи. Очакваме през новия програмен интервал да сме готови с планове за кандидатстване, а там също има личен принос “, изясни Станимир Станчев и изрази опасенията си, че в бюджета няма да има задоволително пари.

Според него асфалтирането на улици, които ще се разкопават по водния план, не е оправдано, защото при един предстоящ гаранционен ремонт ще се копае отначало и ще се окаже, че парите за асфалтиране са изхарчени на вятъра. Това на процедура ще остави за идната администрация една свръхзадлъжнялост на общината и евентуално ще се наложи повишение на налозите.

„ Ние желаеме да има асфалтиране, само че да бъде по разпоредбите, качествено и да бъдат преценени всички опасности. Затова считаме, че към този миг не би трябвало да се бърза с този заем от 12 млн.лв. “, сподели още Станчев.

Съветниците от СДСЕлеонора Николова и Деян Недков разясниха изключителната точка за летище Русе, която бе вкарана от администрацията в четвъртък следобяд на комисията по правда, без да е гледана във всички останали комисии.

„ Става ясно, че това инвеститорско желание е подадено в общината на 8 декември. Защо досега не е направена докладната бележка, а на комисията бяха доведени вложителите, които бяха сложени в неприятната обстановка да се разправяме пред външни хора. Разбрахме, че хората имат интерес в битката с градушките, ще вършат вложения на три стадия, като те не са времево избрани. Ние се възпротивихме да вкараме на сесия материал, с който не сме осведомени. Това е значим въпрос “, сподели Николова.

Деян Недков изрази опасения, че на процедура няма изясненост по кое време действително ще има цивилен полети и че на този стадий вложителят ще си употребява летище Русе за частна летателна площадка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР